• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини У Исламској држави ратовало 1.200 терориста са Балкана, од тога 350 из БиХ
У Исламској држави ратовало 1.200 терориста са Балкана, од тога 350 из БиХ Штампа Ел. пошта
Написао РТРС | banjaluka.net   
четвртак, 13 фебруар 2020 00:00

12/02/2020 |  РТРС | Извор: banjaluka.net

Укупан број припадника терористичке организације "Исламска држава", који су поријеклом са западног Балкана, већи је од 1.200, од којих је у камповима које надзиру Американци затворено више од 500 терориста, показују процјене безбједносних служби, у које је портал banjaluka.net имао увид.

Према овој повјерљивој документацији, до које je дошао портал banjaluka.net, примат на Балкану у доприносу исламском тероризму има Косово са укупно 403 службено призната припадника на 1,9 милиона становника, што их сврстава на прво мјесто у Европи по броју одлазака терориста на ратна подручја. Затим слиједи Албанија са 180 до 200 припадника на 2,8 милиона становника, БиХ са око 350 припадника на 3,5 милиона становника и Сјеверна Македонија са 156 на два милиона становника.

Према информацијама Стејт департмента, у свим овим земљама постоје и заједнички проблеми истрага и интервенција од којих су најважнијии мањак људских и економских ресурса ислаба комуникација између безбједносних служби.

- Шта значи повратак тих терориста на Балкан, шта ће то значити и колики је то стварни проблем знаће се врло брзо, након што повратници издрже своје симболичне казне за учешће у борбама на страни такозване "Исламске државе" и АлКаиде у Сирији и Ираку - наводи се у овој документацији.

Међутим, за домаће правосуђе представља проблем што нема конкретних доказа да су чинили злочине и учествовали у стрељању, клању или декапитацији заробљеника.

Безбједњаци упозоравају да ће у релативно кратком периоду, за неколико година, ти људи формално-правно бити слободни грађани на овим просторима, који су одслужили своје казне, а који се сигурно неће одрећи своје радикалне вјерске и терористичке идеологије, те ће као такви и даље представљати велики извор угрожавања безбједности на нашем подручју, посебно са аспекта тероризма и екстремизма.

Поред тога, у овој документацији се још наводи и да западни Балкан има и цијели проблем везан за економску инфилтрацију Турске и Катара у Албанији, Сјеверној Македонији, Косову и БиХ, што значи инфилтрацију која иде на руку идеолошкој инфилтрацији везаној за Муслиманско братство.

- Индоктринацију при томе спроводе различите исламске невладине организације које имају за циљ издоминирати исламом на Балкану. Те организације ће сигурно остварити контакт са повратницима из Сирије и Ирака и наставити рад са њима као хуманитарне организације - упозорава се у документима безбједносних агенција у БиХ.

 


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=369920

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2020 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Помоћ за Републику Српску