• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Предводио их је Сулејмани, учествују у сукобима широм Блиског истока и света, а наводно су ратовали и у Босни
Предводио их је Сулејмани, учествују у сукобима широм Блиског истока и света, а наводно су ратовали и у Босни Штампа Ел. пошта
Написао И.З.К | Блиц   
субота, 04 јануар 2020 20:28

04.01.2020 |  И.З.К | Блиц

Ирански генерал Касем Сулејмани, који је убијен у америчком ваздушном нападу у Ираку, био је командант Кудс снага. Ова посебна јединица Иранске револуционарне гарде (IRGC) има бројна задужења широм Блиског истока, а наводно је своје прсте умешала и у бројне друге државе.

Кудс снаге имају задатак да спроводе неконвенционалне методе ратовања, као и обавештајне активности у тероторијама других земаља изван Ирана.

Оне подржавају бројне оружане групе у другим земљама, међу којима су либански Хезболах, Хамас и Палестински исламски џихад у области Газе и на израелској Западној обали, затим Хуте из Јемена, као и шиитске милиције у Ираку, Сирији и Авганистану.

 

Ратовали и у Босни?

Кудс снаге су створене за време иранско-ирачког рата као специјална јединица ИРГЦ.

Током рата, и после њега, пружала је подршку Курдима који су се борили против Садама Хусеина. Године 1982. јединица Кудс је распоређена у Либан, где је помагала при рађању Хезболаха. Кудс је такође проширила своје операције на суседни Авганистан, од којих је најзначајнија та што је помогла у успону шиитске владе.

Тада је започела финансирање и подршку војном команданту Авганистан Ахмаду Шаху Масуди против талибана. Међутим, последњих година се наводи да су снаге Кудс помагале и водиле талибанске побуњенике против администрације Карзаија коју подржава НАТО.

Такође је било извештаја да је јединица пружала подршку муслиманима у Босни који су се борили против босанских Срба током рата у бившој Југославији.

Тако је пензионисани генерал Иранске револуционарне гарде Саед Касеми тврдио да су он и други војници били 90-их у Босни, где су под маском хуманитараца из "Црвеног полумесеца", тренирали бошњачку војску. Он је рекао да су он и други припадници КУДС снага били добровољци у рату у БиХ. Тврдио је да су тамо ратовали "раме уз раме са Ал Каидом".

- У Босни, у срцу Европе, дешавало се много развоја. Били смо раме уз раме са Ал Каидом. Чланови Ал Каиде су учили од нас. Из свих крајева света муџахедини су се сливали у Босну, и тамо се дешавају ствари. Успостављене су муслиманске јединице џихадиста - тврдио је Касеми, а пренео "Voice of America".

Његове тврдње су, међутим, демантовали и ИРГЦ и ирански "Црвени полумесец".

У јануару 2010. године, према Вашингтонском институту за политику Блиског Истока, мисија Кудс снага проширена је, па је заједно с Хезболахом започела нову кампању напада који нису циљали само САД и Израел, већ и друге.

Организација

Иначе, снаге Кудс у преводу значе снаге Јерусалима. Према новинару Декстеру Филкинсу, припадници Кудс снага су „подељени на борце и на оне који тренирају и надгледају стране савезнике“. Организација Кудса је подељена на гране које су фокусиране на „прикупљање обавештајних података, финансије, политику, саботаже и специјалне операције“.

Чланови се бирају због своје вештине и „оданости доктрини Исламске револуције“.

Аналитичари не знају тачну величину Кудса, али процењују да има између 10.000 и 20.000 чланова. Кудс снаге директно одговарају врховном вођи Ирана, ајатолаху Алију Хамнеију. Командовао им је генерал Касем Сулејмани све док га није усмртио пројектил на међународном аеродрому у Багдаду 3. јануара 2020. Истог дана на чело Кудса постављен је бригадни генерал Есмаил Гани.

- Они су трениране убице, они су специјалне снаге - рекао је Ричард Кларк, бивши амерички званичник одељења за борбу против тероризма, пренео је "ABC News".

Амерички званичници кажу да нема сумње да је Кудс снаге одавно на рукама имају америчку крв, повезујући их са нападима 1983. у Бејруту на америчку амбасаду и војне базе као и са бомбашким нападом на јеврејски центар у Буенос Ајресу 1994. године, и низ атентата на иранске дисиденте у Европи.

 

 

https://www.blic.rs/vesti/svet/jedinica-ubijenog-generala-predvodio-ih-je-sulejmani-ucestvuju-u-sukobima-sirom/rb40srs

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2020 >
н п у с ч п с
      1 2 3
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску