• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Џихадисти пале Балкан
Џихадисти пале Балкан Штампа Ел. пошта
среда, 27 новембар 2019 22:26

27.11.2019 | Ђ. Баровић - Вести

Амерички безбедносни стручњак Адријан Штуни упозорио је за „Глас Америке“ да се у земље Западног Балкана вратило око 460 џихадиста из Ирака и Сирије, те да су „без икакве контроле“ и због тога представљају највећи безбедносни ризик у региону.

Штуни је апострофирао повратак војника Исламске државе на Косово, наводећи да су ти исламисти посебан ризик за регион зато што власти у Приштини немају ни капацитет ни политичку вољу да их санкционишу и касније ресоцијализују.

– Косовска територија највише је погођена бројем повратника са ратишта у Сирији и Ираку. Од 460 бивших бораца ИСИС, колико их се вратило у земље Западног Балкана, чак 250 се налази на Косову. Приштини недостају финансије и стручност како би их држали под контролом и због тога су они јасна безбедносна претња.

Фокус не би требало да буде само на борцима са страних ратишта, већ и на женама које су такође индоктриниране током боравка у зонама конфликата. Осим тога, велики проблем су и деца џихадиста, која немају потребну рехабилитацију, стручну помоћ, не иду у школу и с њима би у будућности и те како могло да буде проблема – објаснио је Штуни.

Стручњак из области борбе против тероризма, професор Дарко Трифуновић, упозорава да су повратници са ратишта без контроле зато што ниједна земља Балкана нема јасну стратегију њихове ресоцијализације, али ни систем како да се обрачуна са „машинеријом у прављењу терориста“.

– Питање дерадикализације, односно ресоцијализације бивших припадника Исламске државе и њихових породица, жена и деце, јесте најтежи и најважнији посао, али нажалост цео регион, а ту мислим и на Србију, има тек неколико стручњака из ове области, а ниједан још није ангажован на тим пословима.

Уместо тога, регион је преплављен „стручњацима“ који никада у животу нису били на терену или видели живог терористу. Ту је кључан проблем, чије последице ћемо тек испаштати – истиче Трифуновић.

Према његовим речима, најтежа ситуација је на Косову, које нема капацитета да се суочи са повратницима и њиховим породицама.

– И поред присуства међународних мировних снага, Косово је потпуно неспособно да се ухвати укоштац са овим проблемом, због чега ће бити константан извор претње по безбедност целог региона. Јавност мора да схвати да је на простору Балкана створена машинерија за израду терориста и да она ни у једном једином сегменту није уништена – закључује Трифуновић.

Варљиве бројке

Дарко Трифуновић наглашава да је погрешно лицитирати са бројем џихадиста са Балкана који су отишли у Сирију и Ирак зато што су те бројке варљиве.

– Када је реч о Бошњацима, сви апострофирају држављане БиХ, заборављајући да је највећи број њих отишло на ратишта из Шведске, Немачке и Аустрије. Слично је и кад је реч са косовским Албанцима, где је много више оних који су приступили Исламској држави, а претходно су се настанили у земљама Европе – указује Трифуновић.

Рат кланова

Трифуновић оцењује да ће проблеми на Косову тек ескалирати зато што ће повратници са ратишта преузети примат „духовних вођа“.

– На Косову су и даље јаки кланови и не треба да се изненадимо ако ускоро управо ти повратници постану духовне вође. Тешко је проценити да ли би након тога могло да дође до „рата кланова“ који би фактички био рат за „истинску веру“, али ни то није немогућ сценарио – наглашава Трифуновић.

Испод „радара“ 100.000 џихадиста

Џевад Галијашевић, експерт из области борбе против тероризма, подсећа да Исламска држава можда јесте побеђена на терену, али није њена радикална исламска идеологија.

– Највећи проблем је то што је чак 100.000 припадника ИД буквално „нестало“. Они су под радаром безбедносних служби, а истовремено имају одличне домаћине и на Косову и у БиХ. У овим земљама нема ни политичке ни друге воље да се овај проблем реши, па простор Балкана постаје база за будуће деловање џихадиста у Европи – тврди Галијашевић.

 

https://www.vesti-online.com/dzihadisti-pale-balkan/

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2019 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 28 29 30

Помоћ за Републику Српску