• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Највише мушкараца са Косова се придружило ИД, из БиХ највише жена
Највише мушкараца са Косова се придружило ИД, из БиХ највише жена Штампа Ел. пошта
Написао Срна | Глас Српске   
понедељак, 02 септембар 2019 17:23

02.09.2019 | Срна | Глас Српске

Вест Поинт - Из Косова у редове “Исламске државе” отишло је највише мушкараца из западног Балкана - 256, а из БиХ највише жена (61) и дјеце (81), наводи лист “Сентинел”, при Центру за борбу против тероризма, намијењен кадетима војне академије Вест Поинт.

Тренутно је “босанскохерцеговачки контингент” најбројнији у Сирији и Ираку, будући да се у међувремену већи дио радикалних исламиста вратио на подручје Косова и Црне Горе.

У посљедњих седам година, 260 оних који су са западног Балкана путовали у Сирију и Ирак убијено је у оружаним сукобима, или су, у неколико случајева, умрли природним путем.

То представља готово четвртину изворног контингента од 1.070 особа. Око 460 осталих вратило се у своје државе или ранија пребивалишта. Већина се вратила до 2015. године.

Угледни амерички стручњак за спољну и безбједносну политику САД Адријан Штуни упозорава да су страни борци само најочитија манифестација ширег феномена религиозне милитантности на западном Балкану, чија се величина и пријетња не могу лако измјерити.

Бројне противтерористичке операције које су довеле до стотина хапшења откриле су добро интегрисану мрежу радикализације, обуке и мобилизације око селефијских енклава, “неслужбених” џамија и разних добротворних организација и удружења. Њима управљају локални фундаменталистички клерици и вјерски фанатици.

Штуни наводи да је прилично тајан податак колико људи подржава фундаменталистичку идеологију исламиста и колико их се преко разних мрежа подршке вратило тероризму у земљама окружења.

Он упозорава да у наредним годинама слиједе нови проблеми у окружењу који би могли бити још и већи.

Проблем су “дјеца калифата”, рођена у Сирији и Ираку или су одрасла у том опасном окружењу, али и она која су индоктринисана на западном Балкану.

Штуни упозорава да се ниједна од земаља Балкана, поготово БиХ, није суочила и покушала да ријеши овај проблем.

Повратак исламиста из Сирије представљаће највеће безбједносно искушење на западном Балкану.

Позивајући се на бројне домаће и стране изворе, амерички стручњак процјењује да је на подручју под некадашњим надзором “Исламске државе” остало око 500 особа са подручја западног Балкана од чега двије трећине чине жене и дјеца.

Он наводи податке према којима је од 2012. око 1.070 држављана из Косова, БиХ, Сјеверне Македоније, Албаније, Србије и Црне Горе путовало у Сирију и Ирак, примарно се придруживши редовима “Исламске државе”, а у мањем броју и Ал каиди и другим исламистичким опрганизацијама.

“У односу на друга подручја и земље свијета, западни Балкан је дао највише исламских терориста”, наводи Штуни за “Сентинел”.


https://www.glassrpske.com/cir/novosti/region/najvise-muskaraca-sa-kosova-se-pridruzilo-id-iz-bih-najvise-zena/291795

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2019 >
н п у с ч п с
1 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску