• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Галијашевић: Терористички систем у БиХ најјачи у Европи
Галијашевић: Терористички систем у БиХ најјачи у Европи Штампа Ел. пошта
Написао Вестионлине   
четвртак, 12 септембар 2019 17:13

11.09.2019 | Вестионлине

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић тврди да је терористичка структура у БиХ, која је 11. септембра 2001. године учествовала у организацији и самом нападу на САД, данас много јача и опаснија него што је то била пре 18 година.

Он је за бањалучки портал Инсајдер.ин оценио да је терористички систем у БиХ данас најјачи у Европи и да представља огромну претњу миру не само у БиХ, већ у целој Европи, па и свету.

Како је рекао, у извештају на око 500 страна, који су усвојили амерички Сенат и Конгрес, описан је читав догадај од 11. септембра 2001. године, а на више места се помиње да је главни оперативац и извршилац те терористичке акције, Мухамед Ата, боравио у БиХ, да је имао држављанство БиХ и да је шест месеци пре напада проводио време у селу Бакотић код Бочиње, у којем се налазила велика муџахединска заједница.

Накнадним извештајима, каже Галијашевић, утврђено је да је главни организатор терористичког напада 11. септембра био Халид Шеик Мухамед који је имао је држављанство БиХ под именом Ел Мухамед Халид.

Према Галијашевићевим речима, у БиХ се и даље налази снажна терористичка структура, која је имала учешће у готово свим већим терористицким нападима у Европи и САД после 11. септембра 2001. године, као и да је тај систем данас пуно јачи и озбиљнији и да је финансијски и политички самоодржив.

– Он има своје сараднике у обавештајним службама БиХ. Тај терористички систем је способан да пошаље неколико стотина људи на ратишта у Сирију, а да не буде санкционисан. Тај систем је способан да упркос извештајима УН-а који наводе да се у БиХ налази седам терористичких организација, тзв. невладиних организација које финансирају тероризам, омогући да те организације и даље несметано делују – рекао је Галијашевић.

– Обавештајно-безбедносна агенција (ОБА) БиХ је извор контраобавјештајне заштите таквих људи у овој земљи, с обзиром да она у својим редовима има пар стотина оних који су у рату сарађивали са тим лицима, са њиховим војним формацијама. Дојучерашњи ратни саборци, раније кроз агенцију АИД, а данас кроз ОБА, директно подржавају логистицки, информационо и обавештајном заштитом такве људе, што овај терористицки систем цини најјацим у Европи – наводи Галијашевић.

Због тога је та терористичка структура и развила стотине вехабијских насеља у БиХ, 22 паралелна џемата, скоро хиљаду НВО и добила подршку преко 100.000 лица од којих се најмање 5.000 налази у евиденцијама у региону и у самој БиХ.

 


https://www.vesti-online.com/galijasevic-teroristicki-sistem-u-bih-najjaci-u-evropi/

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2019 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску