• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини У регион не долазе мигранти, него поражени борци Ал Каиде
У регион не долазе мигранти, него поражени борци Ал Каиде Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
субота, 29 јун 2019 21:59

БЕОГРАД, 29. ЈУНА /СРНА/ - Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да се у земљама Западног Балкана повратници са сиријског и ирачког ратишта погрешно идентификују као мигранти, иако је у огромном броју случајева ријеч о пораженим борцима Ал Каиде и "Исламске државе".

"Те људе је неко послао овдје и прије или касније ће ступити у контакт са својим борцима и употријебити их за своје циљеве. Они су обучени, опасни и екстремно тумаче вјеру. Данас су у њиховим насилним акцијама углавном окренути једни према другима", рекао је Галијашевић.

Он за "Блиц" каже да је симптоматично да већина њих нема личне документа, али да имају по више платних картица и мобилних телефона, да се представљају као мигранти, а избегавају комуникацију са матичним државама.

"Онај ко инсистира на томе да су људи који долазе мигранти, није свјестан ризика", рекао је Галијашевић и додао да овдје није ријеч о хуманитарном питању.

Галијашевић истиче да се у БиХ, због великих миграција, мијења вјерска слика, обезбјеђују свјежи радикални елементи и радикализује локално бошњачко становништво.

Он је додао да је међу људима који улазе у земље региона много оних без јасно утврђеног идентитета, већином мушкараца старости од 20 до 30 година, а ту су и жене са дјецом, које нису обичне жене домаћице, него су прошле вјерску и војну обуку, обучене су за употребу експлозива и прије или касније ће "бити употријебљене" у земљама ЕУ, првенствено Њемачкој или Француској.

Галијашевић сматра да безбједносне службе Србије много озбиљније раде по овом питању него оне у БиХ.

Европска полицијска агенција је у свом посљедњем извјештају упозорила да би повратници из Ирака и Сирије могли да представљају потенцијалну безбједносну пријетњу за Европу и регион Западног Балкана.

У извјештају је наведено присуство "џихадистичке заједнице" у Црној Гори, случај српског држављанина који је у Аустрији осуђен за тероризам, те повратак жена и дјеце, али и једног мушкарца, држављанина БиХ из Сирије.


 

 
 http://89.111.245.19/novosti/704028/u-region-ne-dolaze-migranti--nego-porazeni-borci-al-kaide.htm

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2019 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
30            

Помоћ за Републику Српску