• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Бх. држављани чекају одлуку о репатријацији у БиХ из сиријских кампова
Бх. држављани чекају одлуку о репатријацији у БиХ из сиријских кампова Штампа Ел. пошта
среда, 26 јун 2019 20:33

Извор: Н1 | 26.06.2019 | Милица Вучетић

Више од 90 босанскохерцеговачких држављана у Сирији чекају одлуку о репатријацији у Босну и Херцеговину. Осим мушкараца који се налазе у неколико затвора и жена смјештених у два кампа под курдском контролом, тамо је тренутно, највише дјеце. Сви су, раније, боравили на територији такозване Исламске државе.

Због лоших услова, конкретно у кампу Ал-Хол, комесарка Савјета Европе за људска права Дуња Мијатовић раније је упутила апел да државе чланице Савјета Европе осигурају хитну репатријацију својих малољетних грађана. Чланови породица бх. жена и дјеце у априлу су надлежнима у БиХ упутили отворено писмо. Сада имају нову поруку.

Број особа из Босне и Херцеговине који се налазе у затворима и сиријским камповима под курдском контролом приближава се стотини. Сви су раније боравили на територији тзв. Исламске државе. Из Министарства безбједности за Н1 наводе да су са великим степеном вјероватноће утврдили податке 91 особе, а да су евиденције и даље подложне оперативним провјерама. Но, број особа готово је свакодневно подложан промјенама и, незванично, већ је већи од 91.

У камповима је највише дјеце и жена а о лошим условима, заразама, недостаку питке воде и медицинске његе говорили су поједини чланови њихових породица. Надлежнима у БиХ упутили су нову поруку. Потписује је Алема Доламић чија се сестра са троје дјеце налази у кампу Рој:

“Неки од њих су у камповима скоро двије године, дјеца живе у таквим условима скоро двије године. И њихови интереси су угрожени, али о томе мало ко мисли. Ми смо све вријеме наводили да смо спремни сурађивати с нашом владом и министарствима кад је ријеч о овоме, с циљем да наши чланови породица буду враћени у БиХ. И понављам, свјесни смо да је ситуација компликована, али не можемо прихватити да досад скоро ништа није урађено и да ми који смо од почетка упознати са свим и који смо кад је требало сарађивали и дали све информације о нашим члановима, не знамо скоро ништа о плановима наших власти када и како ће враћати људе у БиХ. И хоће ли уопће?"

Изручењем Ибре Ћуфуровића, борца такозване Исламске државе, из Сирије у Босну и Херцеговину - у кампу Рој на сјевероистоку Сирије остало је око 30 бх. држављана. Готово свакодневно мијењао се и број оних који су смјештени или пристижу у други камп - Ал Хол. Иако се говорило да ће у БиХ бити изручен и Армин Чурт, то се још увијек није догодило. Надлежни кажу – због техничких разлога. Познато је да су косовске власти у априлу вратиле 110 држављана - четири борца, 32 жене и 74 дјеце. А каква ће бити одлука БиХ.

“Сви они за које се испостави да су држављани БиХ - ми имамо обавезу да их прихватимо. Такве особе ћемо прихватити. Друга је ствар какав ће њихов третман послије бити, то је процесуирање, итд. А за оне који нису држављани БиХ – једноставно немамо обавезу да прихватамо те особе”, казао је министар безбједности БиХ Драган Мектић.

“За све повратнике ће бити издат путни лист од наше амбасаде у Јордану, но нису искључени нити други модуси. Остале појединости око извлачења наших држављана не можемо коментирати јер је тако договорено на задњем састанку координације, због сигурности провођења операције”, саопштено је из Министарства спољних послова БиХ.

Координационо тијело за повратак бх. држављана из Сирије још увијек није званично основано, али стиже одговор да надлежне службе одржавају састанке. Из министарства безбједности кажу:

"Изналажење коначног рјешења за овај врло тежак и осјетљив проблем представља велик изазов и за много веће и развијеније земље од Босне и Херцеговине. Наши грађани, а посебно чланови породица особа које се налазе у камповима, требају бити свјесни чињенице да кључ коначног рјешење није само у рукама Босне и Херцеговине и њених институција, него и низа фактора и околности на међународном плану на које Босна и Херцеговина не може утјецати или има ограничен утјецај. Ми ћемо и даље наставити са тражењем најбољих ријешења и на том пољу уско ћемо сурађивати са свим релевантним партнерима."

Само у три мјесеца – број оних који долазе камп Ал-Хол порастао је са 10 на 76 хиљада. Особе које тамо бораве, укључујући грађане земаља чланица Савјета Европе посебно дјецу, живе у биједним и опасним условима навела је недавно комесарка за људска права. Дуња Мијатовић упутила је апел државама чланицама Савјета Европе за хитну репатријацију малољетних грађана, али и разматрање повратка њихових мајки.

 

 

http://ba.n1info.com/Vijesti/a352714/Bh.-drzavljani-cekaju-odluku-o-repatrijaciji-u-BiH-iz-sirijskih-kampova.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2019 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску