• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Нусрет Имамовић учествује у борбама за Триполи
Нусрет Имамовић учествује у борбама за Триполи Штампа Ел. пошта
Написао avaz.ba | Глас Српске   
среда, 08 мај 2019 19:38

07.05.2019 22:52 | avaz.ba | Глас Српске

Нусрет Имамовић, радикални вехабијски вођа из Маоче, који се налази на листи десет најтраженијих терориста свијета, налази се у Либији и учествује у борбама за Триполи.

Тотални рат

Либија је опет на рубу тоталног рата, више од седам година након свргавања Муамера Гадафија. Ову информацију о учешћу страних бораца у сукобима објавио је магазин „The Arab Weekly” у свом штампаном и дигиталном издању на енглеском језику 28. априла ове године. Информацију је потврдила и паравојна формација Либијске националне армије (ЛНА).

Овим је потврђено да је Имамовић с породицом побјегао крајем фебруара из Сирије и да се налази у Либији, у којој трају жестоки сукоби између снага Либијске националне армије, коју предводи одметнути генерал Халифа Хафтар и снага предсједника владе Фајиза ел-Сараџа, коју је признао УН.

Страни медији пишу, позивајући се на изјаве званичника Либијске национална армије, да се Имамовић придружио снагама Владе националног споразума (ГНА) и Сараџу.

Магазин „The Arab Weekly” пренио је изјаву портпарола ЛНА генералмајора Ахмеда Мисмарија, који тврди да се не само либијски екстремисти боре са снагама оданим Сараџу него да су ту били и страни борци. Мисмари тврди да је Нусрет Имамовић, терориста из БиХ који се борио у Сирији с бившим Нусра фронтом, стигао у Триполи и да је ЛНА заробила и неке турске борце.

Стотине војника

Према неким подацима, Имамовић се придружио најприје паравојним снагама из Мисрате, који су одани Сараџу и боре се против трупа генерала Хафтара. До сада је у борбама за Триполи погинуло на стотине војника и цивила.

Разлог за нови крвави сукоб, како наводе страни медији, јесте жеља Хафтара да заузме Триполи како би “протресао земљу под стопама неправедне дружине”. С друге стране, Сараџова влада Хафтара назива „војним диктатором”.

Кога је одвео у Сирију

Имамовић је отишао у Сирију још 2013. и одвео своју породицу. Он се придружио терористичкој организацији Нусра фронт. Након што је три године провео у сиријском граду Азазу, који су руске снаге у потпуности уништиле у ваздушним нападима, Имамовићу се изгубио сваки траг, а откривено је почетком фебруара да је побјегао у Либију. С тим су упознате и бх. безбједносне агенције.

 

 

http://www.glassrpske.com/novosti/svijet/Nusret-Imamovic-ucestvuje-u-borbama-za-Tripoli/283826.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2019 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску