• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Медиха Салкичевић из БиХ чека пресуду: Финансирала терористе, заговарала спаљивање невјерника
Медиха Салкичевић из БиХ чека пресуду: Финансирала терористе, заговарала спаљивање невјерника Штампа Ел. пошта
Написао nezavisne.com | НСПМ   
среда, 27 март 2019 13:02

27.03.2019 | nezavisne.com | НСПМ

Сент Луис - Медиха - Меди Салкичевић (38) из БиХ, која је раније изјављивала да сви невјерници треба да буду спаљени живи, чека изрицање пресуде које јој је америчко правосуђе заказало за 18. јун, након што је недавно признала да је финансирала борце Исламске државе (ИС).

Пошто је провела четири године у федералном затвору, борећи се против оптужби за тероризам, ова мајка четворо дјеце из западног Шилер парка признала је кривицу, односно да је била дио групе бх. имиграната у Илиноису, Њујорку и Мизурију који су купили тактичну опрему и слали је с новцем и другим залихама борцима ИС.

Амерички медији подсјећају да је Медиха једна од шест оптужених повезаних са Абдулахом Рамом Пазаром, такође бх. имигрантом који је живио у Сент Луису прије него што је отишао у Сирију 2013. године да се прикључи исламским радикалистима.

Он је, подсјетимо, Американац поријеклом из БиХ који је отишао да се бори за ИС, гдје је потом убијен. Суд је одбио тврдњу Салкичевићеве да је помагала борцу ИС, Пазару, “јер је он тврдио да је законски заступник у сиријском конфликту”. То је био велики губитак за одбрану и вјероватно је разлог за признавање кривице.

Салкичевићева је ухапшена у Шилер парку у фебруару 2015. године, након чега је затворена у Сент Луису, гдје је процесуирана. Имала је шансу за постизање договора са судом и прије неколико година, али до нагодбе није дошло. Све до прошле недјеље.

Тужиоци су истакли да су Салкичевићева и њени сарадници користили шифровани језик на друштвеним мрежама у намјери да подрже Пазара и друге терористе повезане са ИС, уз слање новца и залиха.

Медихини адвокати ће вјероватно тражити да јој се, ако буде осуђена, у казну урачуна вријеме проведено у притвору, односно да одмах буде пуштена на слободу. Власт, међутим, може тражити додатни притвор, јер је раније, како се тврди, изјављивала да сви невјерници треба да буду спаљени живи.

Она је, подсјетимо, раније писала писмо судији Кетрин Пери да узме у обзир, како наводи, бруталности које је са својом породицом доживјела током ратних сукоба у БиХ током деведесетих година прошлог вијека.

Салкичевићева је радила у карго компанији на аеродрому “Chicago O'Hare” када је одведена у притвор. Свих шесторо оптужених из овог предмета су рођени у БиХ и сада живе у САД.

Поред Салкичевићева за подстицање тероризма и помагање терористима оптужени су и Рамиз Зијад Хоџић, његова супруга Седина Ункић-Хоџић, Армин Харчевић, Нихад Росић и Јасминка Рамић.

...


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Mediha-Salkicevic-iz-BiH-ceka-presudu-Finansirala-teroriste-zagovarala-spaljivanje-nevjernika/281314.html

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2019 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску