• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Тројица мушкарца протерана из Словеније вратили се у Бужим
Тројица мушкарца протерана из Словеније вратили се у Бужим Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
понедељак, 25 март 2019 03:14

САРАЈЕВО, 24. МАРТА /СРНА/ - Три мушкарца са подручја Бужима вратили су се у БиХ након што су протјерани из Словеније због "угрожавања безбједности државе, јавне безбједности и јавног реда", а према незваничним подацима, гостопримство им је отказано због веза са исламистичким круговима.

Ријеч је о браћи Селвиру /37/ и Нелвиру Дураковићу /40/, те Селиму Љубијанкићу /39/ који се доводе у везу са Билалом Боснићем, осуђеним за врбовање бораца за рат у Сирији, а наводно су били и у контакту и с неким од џихадиста у Сирији.

"Дневни аваз" наводи, позивајући се на изворе у полицијским агенцијама, да су се они добровољно вратили у БиХ из Словеније, гдје су имали стални боравак и били запослени као возачи.

Министарство унутрашњих послова Словеније саопштило је у четвртак, 21. марта, да је одредило прогон тројици држављана БиХ које због веза са исламистичким круговима сматра пријетњом безбједности.

"У овом тренутку можемо рећи да је на приједлог љубљанске полиције управна јединица Љубљана отказала право боравка тројици држављана БиХ са сталним пребивалиштем у Словенији због угрожавања безбједности државе, јавне безбједности и јавнога реда", навело је Министарство унутрашњих послова.

Словеначка телевизија "ПОП-TВ" навела је да документи полиције и обавјештајне агенције СОВА, које посједују, показују да ће тројка бити протјерана из државе, јер је установљено да активно подржавају вјерски инспирисан насилни екстремизам и тероризам, те да подржавају употребу насиља за постизање политичких, вјерских и идеолошких циљева.

У Министарству спољних послова БиХ рекли су да још нису обавијештени о овом случају, док су у МУП-у Унско Унско-санског кантона упознати са информацијом да је Словенија протјерала Дураковиће и Љубијанкића, пише "Аваз".

Портпарол кантоналног МУП-а Але Шиљдедић рекао је да не зна шта су радили у Словенији, али да ће када буду обавијештени о разлозима њиховог протјеривања предузети мјере из своје надлежности у смислу надзора и праћења уколико за тим буде потребе или основа.

"Ово што им Словенија ставља на терет је нешто друго. Видјећемо шта ће бити образложење њиховог рјешења. Ако се испостави да су то неке квалификације за одређена дјеловања у вези са селефијским покретом, онда могу бити предмет интересовања више службама на нивоу држава", рекао је Шиљдедић.


 http://www.srna.rs/novosti/677401/vratili-se-vozaci-koje-je-protjerala-slovenija.htm

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2019 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску