• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Гдје је Нусрет Имамовић, најтраженији бх. терориста?
Гдје је Нусрет Имамовић, најтраженији бх. терориста? Штампа Ел. пошта
понедељак, 04 март 2019 04:56

04/03/2019 | РТРС | Аваз

Нусрет Имамовић, радикални вехабијски вођа из Горње Маоче, којег је амерички Стејт департмент још 2014. године ставио на специјалну глобалну листу десет најтраженијих терориста на свијету, и даље борави у Сирији, у коју је отпутовао из БиХ још 2013. године.

Имамовић је у БиХ важио за вехабијског вођу, а у Сирији се придружио терористичкој организацији Ел-Нусра фронту. У ратом захваћено подручје повео је и цијелу породицу. Сматра се првим вехабијским лидером који је почео процес врбовања бх. младића за рат у Сирији, пише Аваз.

Сигурносне агенције у БиХ сада, док трају одлучујуће борбе између сиријских снага и тзв. Исламске државе (ИСИЛ), којој припада и Ел-Нусра фронт, провјеравају налази ли се међу настрадалим или заробљеним терористима и Имамовићево име.

Имамовић је, према оперативним сигурносним подацима бх. полицијских агенција, у посљедње три године боравио у граду Азазу, а имао је и своју јединицу која га је чувала. Припадници ИСИЛ-а и Ел-Нусре који су се вратили у БиХ, а осуђени су пред Судом БиХ, испричали су истражиоцима да је Имамовић у Сирији обављао послове и шеријатског судије. Али, у посљедње вријеме губи му се сваки траг и сумња се да се крије.

Ко је заробљен

Али, како су терористичке организације Исламска држава и Ел-Нусра пред поразом, провјерава се сада гдје се Имамовић и чланови његове породице налазе и ко их штити. Поготово што је подручје града Азаза готово уништено још прошле године нападом руских ваздушних снага.

Раније је објављено да се већина бх. држављана који су ратовали у Сирији налази у заробљеништву, а многи би ускоро могли бити и испоручени БиХ, на чему раде америчке снаге.

У заробљеништву се налазе Емир Алишић и његов посинак Хамза Лабиди, али и Алија Кесеровић, који је био чобан осуђеног Билала Боснића.

Био припадник “Ел-Муџахида“

Нусрет Имамовић је рођен 26. септембра 1971. године у мјесту Липовица код Калесије. Завршио је у Сарајеву Гази Хусрев-бегову медресу. Током рата био је припадник јединице “Ел-Муџахид“. Након рата отишао је у Емирате, гдје је дипломирао на Факултету за шеријатско право и вратио се у БиХ.

Живио је неко вријеме у Завидовићима, да би се 2006. године преселио у Горњу Маочу, коју је претворио у вехабијско упориште. Из Маоче је отишао у Сирију.

Имамовић је по налогу Тужилаштва БиХ, у склопу истраге о нападу на Амбасаду САД у Сарајеву, хапшен 2012. године скупа с братом Елдином, али је убрзо пуштен на слободу.

 


https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=328628

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2019 >
н п у с ч п с
          1 2
3 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску