• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини У Рашкој 1.000 вехабија "спавача"
У Рашкој 1.000 вехабија "спавача" Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
уторак, 18 децембар 2018 02:06

М. НИЋИФОРОВИЋ | 17. децембар 2018 | Вечерње новости

Исламски екстремисти у Србији тренутно мирују, а неки и даље ратују у Сирији. Сви су под контролом лобија из Беча и чекају знак да крену у акцију. У Сирији је досад погинуло десет џихад ратника из ових крајева

Након што је у Сирији погинула цела породица ратника ИД - Новопазарца Рејхана Плојовића (супруга Емина са двоје деце), у Санџаку је поново актуелизовано питање колико вехабија делује у овом делу Србије, колико их је на ратиштима у Сирији, колико их је досад погинуло, а колико се вратило?

Према незваничним информацијама из безбедносних служби, у целом Санџаку, са црногорским делом, делује око 1.000 припадника ове екстремне исламске секте, њих 50 до 70 ратује у Сирији, десетак их је погинуло, а један мањи број се вратио. Неки су се скрасили у централној Србији и на Косову, неки у Босни, а део у земљама Европске уније...

Тренутно "спавају" и не праве веће проблеме, безбедњаци истичу да ће се "спавачи" активирати када процене "да је за то дошао тренутак" или добију налог од својих шефова у Маочи (Босна), Бечу и Сирији.

Један део вехабија тихо се повукао из редова екстремиста и фанатика, обријали су браде, продужили панталоне, вратили се својим породицама и сада се баве озбиљним пословима.

До пре десетак година вехабије су биле свуда видљиве у Санџаку. Понашали су се екстремно, правиле су нереде у џамијама, насртали на хоџе, претили убиством муфтији Муамеру Зукорлићу, нападали девојке које нису биле обучене по њиховим екстремно исламским назорима...

На планини Нинаји тада је откривен њихов камп са пуно оружја, а у каснијем обрачуну са полицијом убијен је један од њихових вођа Исмаил Прентић, док је други вођа Сенад Рамовић Бецан рањен, а потом осуђен на дугогодишњу робију. Иза решетака се тада нашло неколико вехабијских група са двадесетак најекстремнијих чланова.

- Држава им је показала зубе и од тада они мењају понашање и начин деловања, а неки схватају да су кренули на пут без повратка. Они који нису хтели ни могли да се мењају у Новом Пазару су основали месџид (место за клањање) "Фуркан", који је дуго био центар за врбовање и регрутовање младића из целог Санџака за борце Исламске државе - истиче Новопазарац који се у овом граду и Санџаку дуго бави вехабијама и вехабизмом.

Центром "Фуркан" руководио је Абид Подбићанин, некадашњи имам у Великој Жупи код Пријепоља, који је касније са супругом Невзетом и децом отпутовао у Сирију. У Србији је у одсуству осуђен на 11 година затвора. Његов близак сарадник, задужен за пребацивање бораца ИД из Турске у Сирију, био је и поменути Рејхан Плојовић, који је пре неколико дана остао без супруге, двоје своје и двоје усвојене деце. И он је у одсуству осуђен на осам година затвора.

 

ВЕХАБИЈСКЕ ВОЂЕ ИЗ БЕЧА

Новопазарске и санџачке вехабије под великим су утицајем Тутинаца Неџада Балкана, Адема Демировића и Мирсада Омеровића, који живе и делују у Бечу. Ова вехабијска тројка више пута је хапшена, ФБИ је Демировића означио као врло опасног човека, а Мирсад Омеровић, познатији као Мића - Бодеж, на директној је вези са вођом Исламске државе Багдадијем.

 

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:766433-U-Sandzaku-1000-vehabija-spavaca

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2018 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску