• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Оружје из БиХ завршило у рукама исламиста?
Оружје из БиХ завршило у рукама исламиста? Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
петак, 20 јул 2018 16:33

НОВИ ТРАВНИК, 20. ЈУЛА /СРНА/ - Документи пронађени у складишту оружја у сиријском Алепу показују да је оружје произведено у фабрици БХТ-ТМиХ у БиХ завршило у рукама непријатеља сиријских власти "Исламске државе" и "Ал каиде", пише британски "Индепендент".

Британски новинар Роберт Фиск пише да је у подруму бомбардованог складишта оружја "Ал каиде" у Алепу прошле године пронашао оружне листове из фабрике за производњу минобацача из БиХ, са ручним потписом вишег званичника фабрике Ифета Крњића на свакој страници.

Он наводи да су документи стигли са пошиљком од 500 минобацача калибра 120 милиметара, који су са Балкана послати у јануару 2016. године, и који су, како тврди Крњић, требалo je да стигну у Саудијску Арабију.

Крњић је приликом прегледања оружних листова показао на потпис који се налазио на првој страници.

"Ово је мој потпис! Да, то сам ја! Ово је гаранција за минобацач калибра 120 милиметара, то је НАТО стандард", рекао је Крњић.

Он је рекао да је оружје требало да стигне у Саудијску Арабију као дио испоруке 500 минобацача.

"Добро се сјећам испоруке за Саудијску Арабију. Саудијци су почетком 2016. године дошли у нашу фабрику како би прегледали оружје", наводи Крњић.

Званичник компаније из БиХ је рекао и то да су саудијски званичници и војно особље дошли да прегледају минобацаче прије испоруке у Ријад и напоменуо да су такве продаје стриктно у складу са правним сертификатима крајњег корисника, које његова компанија добија од свих корисника.

Крњић је истакао да је оружје намијењено искључиво за припаднике оружаних снага земаља које га купе.

"Када су Саудијци дошли у фабрику да прегледају оружје, ту је био и један саудијски 'министар', као и неколико саудијских официра у цивилу", рекао је Крњић и додао да је сва производња фабрике након грађанског рата у БиХ под контролом Американаца и НАТО.

Када су из "Индепендента" затражили од саудијских власти да одговоре на проналажење оваквих докумената, саудијска Амбасада у Лондону одговорила је да Саудијска Арабија није пружила практичну нити било какву другу подршку терористичким организацијама, укључујући "Нусра фронт" и "Исламску државу", ни у Сирији нити у било којој другој земљи.

У саопштењу Амбасаде наводи се да је Саудијска Арабија међу водећим земљама које заговарају дипломатско рјешење за сукобе у Сирији, док, у исто вријеме, са својим сусједима и савезницима сарађују на борби против растуће силе екстремизма.

Фиск наводи да је у Алепу пронашао бројна докумената, међу којима су упутрства на енглеском језику за коришћење митраљеза и минобацача и да је међу тим документима пронашао и упутства за употребу оружја из БиХ, Србије и Бугарске, али и празне кутије противракетног наоружања америчког произвођача "Хјуз Еиркрафт Компани" из Калифорније.

Британски новинар тврди да је упутства која је пронашао у Алепу, међу којима се налази и упутство за употребу митраљеза "Којот МО2", који је произвела крагујевачка фабрика оружја "Застава", показао генералном директору фабрике Милојку Брзаковићу.

Брзаковић је потврдио да је документе издала крагујевачка фабрика и да су међу купцима оружја били Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати /УАЕ/.

Он је додао да на Блиском истоку не постоји ниједна држава која у посљедњих 15 година није куповала оружје крагујевачке "Заставе".


 

http://www.srna.rs/novosti/612116/oruzje-iz-bih-zavrsilo-u-rukama-islamista.htm

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2018 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску