• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини У Сарајеву пронађена већа количина оружја, приведена два лица
У Сарајеву пронађена већа количина оружја, приведена два лица Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
четвртак, 12 април 2018 01:49

САРАЈЕВО, 10. АПРИЛА /СРНА/ - Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ данас су на двије локације у Сарајеву приликом претреса пронашли одређену количину оружја, бомби, муниције, оквира за аутоматске пушке, ножева, војних прслука, као и заставе које асоцирају на оне које користи "Исламска држава".

Два лица која користе претресене просторије стављена су под надзор полицијских специјалаца из Сипе и у току је њихова криминалистичка обрада, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Акција, која је спроведена након вишемјесечне и опсежне истраге Тужилаштва БиХ и Сипе, одвијала се по налогу Тужилаштва и Суда БиХ.

Тужилаштво БиХ у овом предмету спроводи истрагу због сумње у извршење кривичног дјела тероризма.

Осумњичени ће након полицијске обраде, бити предати поступајућем тужиоцу, који ће донијети одлуку о даљим активностима.

Због интереса истраге, у овом тренутку Тужилаштво БиХ не може дати више информација о реализованим активностима.

 

Ухапшен Максим Божић, исламизовани Србин
 
САРАЈЕВО, 10. АПРИЛА /СРНА/ - Један од ухапшених у акцији Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, због кривичног дјела тероризам, је двадесетосмогодишњи Максим Божић, Србин поријеклом из Бијељине који је прије десетак година прешао на ислам и придружио се вехабијском покрету.

Божић је користио имена Мирза Градашчевић и Абу Мухамед, а ухапшен је данас у Горњој Маочи, објавио је "Дневни аваз".

Он је био хапшен и 2010. године због сумње да је планирао терористички напад у Tузли, а полиција је тада код њега пронашла одређену количину наоружања и експлозива. Сумњало се да је планирао да постави експлозив на Брчанској Малти, на дан када се ЈНА повукла из Тузле, али је неколико мјесеци касније пуштен.

За Божићем је 2014. године, на основу захтјева Општинског суда у Tузли, била расписана међународна потјерница. Он је годинама живио у Бечу, гдје је и врбован за терористичке активности.

Одређено вријеме налазио се у затвору у Аустрији заједно са Мевлидом Јашаревићем, осуђеним терористом у БиХ, који је 2011. године пуцао на Амбасаду САД у Сарајеву и ранио једног полицајца.

Сматра се да је Божић био један од његови ближих сарадника, а током поступка у Суду БиХ Јашаревић је у више наврата помињао Божићево име.

Максим Божић рођен је 6. фебруара 1990. године у Бијељини.

Припадници Сипе ухапсили су данас два лица и током претреса на двије локације у Сарајеву пронашли одређену количину оружја и заставе које асоцирају на оне које користи "Исламска држава".

Пронађени су и привремено одузети аутоматска пушка, 12 празних оквира за аутоматску пушку, 405 метака калибра 7,62 милиметра, седам ручних бомби, три јуришна прслука, војна униформа, застава која подсјећа на оне које користи "Исламска држава", двије урамљене фотографије са заставама које подсјећају на заставу "Исламске државе", писма, разне уплатнице, нож, лаптоп, три мобилна телефона, приручник од опреме 511 и шест врећа резаног дувана.

Претрес је извршен по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ с циљем проналаска предмета који могу послужити у доказивању кривичног дјела тероризам.


 
 
http://www.srna.rs/novosti/584863/u-sarajevu-pronadjena-veca-kolicina-oruzja--privedena-dva-lica.htm
 
http://www.srna.rs/novosti/584972/uhapsen-maksim-bozic--islamizovani-srbin.htm

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2018 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску