• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Из Црне Горе са децом у рат за Исламску државу
Из Црне Горе са децом у рат за Исламску државу Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
субота, 23 децембар 2017 15:20

Аутор: Новица Ђурић | субота, 23.12.2017 | Политика

Терористима у Сирији и Ираку се у последњих пет година придружило осамнаест мушкараца, пет жена и троје деце из Црне Горе. – Уз проруске сепаратисте у Украјини бори се девет црногорских држављана

Подгорица – На територији коју контролише Исламска држава тренутно се налазе три мушкарца, четири жене и двоје деце из Црне Горе, а недавно се њих девет вратило у поједине црногорске градове. У Украјини још увек ратује осам бораца из Црне Горе. Са ратишта се вратило укупно девет оваквих бораца. Једино је за Улцињанина Хамида Бехаровића до сада пред судским органима формиран предмет.

Студија Центра за регионалну сарадњу (РЦЦ) показала је да је на ратишта у Сирији и Ираку у протеклих пет година отишло 23 грађана из Црне Горе, док се у Украјини бори осам црногорских држављана.

У овом документу наведено је да је од 2012. до данас „из Црне Горе у Сирију и Ирак отишло осамнаест мушкараца, пет жена, троје деце, док је једно дете рођено на територији такозване Исламске државе”.

РЦЦ је прво своје истраживање представио на конференцији Савета за регионалну сарадњу у Словенији, након чега су подаци постали доступни и јавности у Црној Гори. На том скупу наведен је податак из студије да је „у Сирији и Ираку од 2012. страдало шест особа, док се деветоро вратило у Црну Гору”.

„Само једну од тих девет особа процесуирали су судски органи, а у питању је Улцињанин Хамид Бехаровић којем се тренутно суди за кривично дело учешће у страним оружаним формацијама, а за које је прописана казна затвора до пет година”, прецизира се у овом документу. „На територији коју контролише Исламска држава тренутно се налазе три мушкарца, четири жене и двоје деце из Црне Горе. На ратишта у Сирији и Ираку, из Европске уније од 2012. отишло је укупно 5.000 бораца, од чега је око 1.000 њих са западног Балкана.”

Обрађивачи студије су дошли и до податка да се на западни Балкан вратило око 300 бораца, а на ратишту је погинуло њих 200, а у току 2016. процес одласка људи са западног Балкана на ратиште готово потпуно је заустављен.

„Један црногорски држављанин затворен је у Турској”, написали су аутори студије и наводе, позивајући се на изворе из безбедносних кругова у Црној Гори да у Украјини тренутно на страни проруских сепаратиста ратује девет црногорских држављана, да се један борац из Украјине вратио и да се против њега води судски поступак.

Студија констатује да је највише бораца на страна ратишта у периоду од пет година отишло са Косова и из Босне и Херцеговине.

„За разлику од повратника са територије ИД, који се суочавају са оптужбама везаним за тероризам поврх тога што су оптужени за ратовање на страном ратишту, повратник из Украјине је осуђен само за учешће на страном ратишту. Поред разлике у судском гоњењу повратника из ИД и проруских бораца, извори из безбедносних кругова у Црној Гори кажу да се на борце који одлазе у Украјину гледа као на плаћенике које првенствено мотивише новац, а мање идеологија”, пише у студији.

„Део црногорске јавности борце у Украјини види као патриоте који су пошли у помоћ ’идеолошки сродној браћи’, док се на борце у Сирији и Ираку, местима која нису религијски и културолошки повезана са Црном Гором, гледа као да су се придружили непријатељу.”

 


http://www.politika.rs/scc/clanak/395066/Iz-Crne-Gore-sa-decom-u-rat-za-Islamsku-drzavu

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2017 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
24 25 26 27 28 29 30
31            

Помоћ за Републику Српску