• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Успон и пад босанског камионџије у најозлоглашенијој светској империји зла
Успон и пад босанског камионџије у најозлоглашенијој светској империји зла Штампа Ел. пошта
Написао В. Филиповић / Блиц   
среда, 05 јул 2017 16:58

В. Филиповић | 01. 06. 2017 | Блиц

ФБИ је 2013. године ухапсио шест босанских имиграната из САД који су наводно слали новац, нишане за снајпере, ножеве, војну опрему и остале залихе џихадистима у Сирији и Ираку преко својих посредника у Босни и Турској.

Амерички тужиоци су шесторицу Босанаца оптужили за пружање материјалне подршке терористима, чиме су прекриши Патриотски акт. Након 2015, када су се поменути сарадници терориста коначно нашли пред судом, тужиоци су открили гомилу доказа са друштвених медија, веб форума и мејлова који су указивали на то да су шесторица Босанаца дубоко повезани са Исламском државом.

У читавом експозеу доказа испливала је прича о једном човеку и његовом путу од борца против муслимана до команданта Исламске државе. Тај човек зове се Абдулах Рамо Пазара, а магазин “Атлантик” је након вишемесечног рада сакупио све делове слагалице његовог живота.

Снајпериста на страни Срба

Рамо Пазара рођен је 1976. године у СФРЈ, а одрастао је у малом селу Гомјеница, недалеко од Теслића, већински српског постиндустријалистичког градића у Босни. У време Пазариног одрастања Теслић је био мултиетничка и мултирелигијска средина где су заједно живели Срби, Хрвати и муслимани. Међутим, недуго пошто је Рамо напунио 16 година, почиње крвави грађански рат, и младић се заједно са оцем придружује војсци Републике Српске.

Бар тако показују бројни извештаји до којих је дошао “Атлантик”, а исто су тврдили портал “Слободна Босна” пре две године, као и политички аналитичар и стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић, који је тврдио да му је званичник Републике Српске дао на увид документа која показују да је Пазара био члан те војске у периоду 1993-1994. Исто је потврдио и др Владо Азиновић, политички аналитичар и стручњак за босанске борце у иностранству. Током рата, Рамо је служио као снајпериста који је, иронично, своју каријеру започео борећи се против муслимана на страни православних Срба.

Камионџија који не мари за религију

Након рата, Пазара је спаковао торбе и упутио се у Америку, где је вероватно починио превару у разговору са имиграционим службеницима, с обзиом да је очигледно лагао када је у питању његов војни досије. У супротном, босанска заједница у САД алармирала би америчке власти које би га депортовале назад у БиХ, где би највероватније завршио у затвору.

Док су његове прве године проведене у САД права загонетка, први званични подаци о Пазари појављују се 2003. године, када је добио возачку дозволу за камион, на којој је писало да је његова адреса у Ворену у држави Мичиген. Следеће године је са својом тадашњом женом променио адресу, и полако почео да гради свој амерички сан. Међутим, то је кратко трајало с обзиром да се три године касније развео од жене и прогласио банкрот. Убрзо се преслио код рођака у Јутику. Ту упознаје братовљевог кума Нихада Росића, пореклом из Велике Кладуше у БиХ. Постали су блиски пријатељи, и заједно скренули у радикални ислам око 2011, барем према речима Росићевог адвоката. Све до те године, Пазара је био прави секуларни муслиман, који би пре завршио у неком бајкерском бару у Америци него на ратишту у Сирији.

За разлику од њега, Росић је и раније био познат по проблематичном понашању, па је тако служио затворску казну у два наврата: први пут јер је нокаутирао жену на улици, и то док је држала бебу у наручју, док је други пут робијао јер је претукао супругу металним каишем пред децом. Разлог: пронашао јој је бочицу парфема, што најконзервативнији исламисти сматрају грехом, с обзитом да парфем садржи алкохол.

Када се Пазара 2011. преселио у Сент Луис, највећу босанску заједницу ван Европе (70.000 босанских муслимана живи у том граду) већ је пустио браду и носио искључиво конзервативну муслиманску одећу.

Радикализација

Не може се са сигурношћу знати који окидач је навео Пазару да склизне у раље екстремизма, али удаљеност од домовине, пословни и животни неуспеси свакако су одиграли своју улогу у томе. Уосталом, окретање ка конзервативној, па чак и радикалној религиозности је документован образац који се небројено пута дешавао након што се човек суочи са животним неуспесима.

Осећај припадности Рамо је нашао на друштвеним мрежама, где се здружио са босанским салафистима и екстремистима. У својој групи радикални муслимани пропагирали су и величали идеологију Исламске државе, хранећи се бесом људи попут Пазаре. Понављали су мантру “жртве” (муслимани широм света су под нападом), која је људима попут Пазаре давали оправдање за личне неуспехе и у његовим очима пружила нову шансу за искупљењем.

Нови живот

Абдулах Рамо Пазара и званично је постао амерички грађанин 17. маја 2013, а свега 11 дана касније упутио се за Сирију, у коју је стигао преко Загреба, Босне и Истанбула. У легло Даеша отишао је сам, и убрзо постао борац калифата и добио “куњу” – ратно име: Абдулах ал-Амрики. Колико је огрезао у екстремизам показује  фотографија са заставом Исламске државе коју је објавио на свом Фејсбук профилу. Тиме је свима, а нарочито представницима закона, ставио до знања на чијој је страни.

У међувремену, Пазарини малобројни пријатељи из босанске заједнице у САД, међу којима је био и брачни пар Рамиз и Седина Хоџић, почели су да прикупљају потрепштине које им је наручивао путем Фејсбука и мејлова. Толико коришћење технологије дало је властима приступ Пазариној локацији и активностима, услед чега су открили да је присуствовао масовним обезглављивањима и бруталним погубљењима у режији ИСИС-а.

Пријатељи из Америке су слали потрепштине и новац Пазари у Сирију, и то преко Турске и Саудијске Арабије. Међу онима који су слали новац нашли су се чланови босанске заједнице у САД, од домара и учитељица до кафе-куварица, пише “Атлантик”.

Везе са екстремистима у Босни

Име Абдулаха Рама Пазаре појављује се у бележницама америчких агената након хапшења проповедника и регрутеа ИСИС-а Билала Боснића у БиХ, у новембру 2015.

Боснић је одавно био познат тајним службама, а до хапшења је послао укупно 15 младића на сиријско ратиште, где су носили црне одоре ИСИС-а. Међу именима с којима је Боснић комуницирао испливало је и оно Абдулаха Раме Пазаре.

У међувремену, Пазара је захваљујући војној вештини коју је стекао 90-их борећи се за ВРС брзо напредовао међу џихадистима у чему му је додатно помогло пријатељстви са Мирзом Ганићем – интернет звездом и спин-доктором ИСИС-а, као и командантом џихадистичког кампа за обуку Бајром Икаровићем.

Србин вођа екстремистичких форума

Ганић, иначе пореклом из Србије, руководио је бројним екстремистичким форумима и профилима на друштвеним мрежама. Младић коме је ратно име било Абу Шахид убијен је у Алепу.

С друге стране, Бајро Икаровић био је сличнији Пазари – стари тип, војник, радник. У џихадистичким водама био је далеко дуже од њега, а јавност га зна по покушају бомбашког напада на америчку амбасаду у Сарајеву 2005, због чега је одлежао четири године у затвору.

У служби озлоглашеног риђобрадог џихадисте

И Икановић и Пазара директо су служили под командом екстремисте из Грузије Таркана Тајмуразовича Батирашвилија, познатог по две ствари: црвеној бради и ратном имену Омар ал-Шишани. Када је из Џабхат ал-Нусре прешао у ИСИС, Пазара и Икановић су га слепо пратили.

Пазара је за једног борца из Америке достигао изузетно висок статус: командовао је јединицом од око 60 џихадиста. Били су изузетно сурови и лајави: хвалили су се својим злоделилма на друштвеним медиијима – свакодневно.

Годину и по дана прошло је веома брзо, након чега је дошла чувена опсада Кобанија, града на турско-сиријској граници, у којој је Пазара убијен.

Од тада су прошле скоро три године, а помоћ екстремистима из САД и осталих делова света и даље стиже. Мрачан траг који је Пазара оставио за собом, заједно са својим сарадницима и помагачима, и на неки начин показао како је лако радикализовати људе оковане проблемима, чак и ако су током живота били на потпуно другим странама.

 

http://www.blic.rs/vesti/svet/prvo-se-borio-na-strani-srba-uspon-i-pad-bosanskog-kamiondzije-u-najozloglasenijoj/9rbxltz

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2017 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску