• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Качаник - џихадистичка престоница Европе?
Качаник - џихадистичка престоница Европе? Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / Глас Српске   
уторак, 20 јун 2017 17:01

20.06.2017 11:05 | Танјуг | Глас Српске

Након што је потврђено да је у редовима ИД погинуо џихадиста Лавдрим Мухаџери из Качаника, на КиМ, РСЕ овај град описује као "џихадистичку престоницу Европе".

Из тог града је, како наводе, много младих у редовима ИД, од којих се већина њих неће вратити.

"Стижу вијести о њиховим смртима, а кости су оставили на ратиштима у Сирији, док су им жене које су повели са собом 'преузели' други џихадисти. Но, иако на Косову постоје ригорозне затворске казне због одласка међу терористе или подршке плаћеницима, домаћи милитанти и даље имају велике симпатије међу домаћим становништвом, наводи РСЕ.

 

Качаник, градић од 30.000 становника, већ је од 2012. означен као џихадистичка престолница Европе.

Наиме, из тога града су се ИСИС-у придружили бројни млади, па чак и цијеле породице, а све скупа између 300 и 350 Косовара учествовало је у сукобима у Сирији и Ираку, на страни ИСИС-а и Ал-Нусре.

Међу њима је и око 50 жена и 30 дјеце.

Позивајући се на незваничне податке, РСЕ тврди да је тај број много већи.

Стотињак их се вратило, а против дијела бораца воде се судски поступци.

Закон предвиђа казне до 15 година затвора. Баш у том релативно новом закону косовски званичници виде начин на који ће скренути пажњу с Косова као полигона за стварање војника ИД, пише РСЕ.

Међутим, нови обавијештајни подаци и писања страних медија понављају да је Косово и даље фабрика радикала те их законска рјешења нису превише успорила.

Уз подсјећање да је Муџахери био милитант познат по узнемирујућим видео прилозима које је постављао на друштвеним мрежама, а на којима се види како убија људе, на примјер ракетом.

У једном видеу, подсјећају, маше сабљом и узвикује како ће освојити и Рим и Шпанију.

Наводио је, додаје се, и младе Косоваре да убијају по Балкану па је тако ухапшено седам особа које су по његовим упутствима требало да изврше терористичке нападе.

"Почетком ове године страдао је и Ривдан Хаћифи, Лавдримов пријатељ и бивши имам из Гњилана, који је такође често позивао на убиства невјерника и звао Косоваре да му се придруже у 'светом рату'. Косовски политичари кажу да се радикализам смањио, међутим, невладине организације упозоравају да сада они радикали који су затворени у затворима шире своју идеологију и успјешно регрутирају нове чланове који ће након изласка из затвора кренути директно за Сирију и Ирак", наводи РСЕ.

Наиме, плаћају сиромашнима храну, брину о њиховим породицама, дају им заштиту и лагано их придобивају.

РСЕ подсјећа на писање Њујорк Тајмса да су управо Саудијци криви што се Косово претворило у центар вехабизма - конзервативног исламског покрета који по неким тумачењима одобрава и силу за преобраћење невјерника.

Тајмс пише и да је Косово некада било толерантно друштво, а Саудијци су пред очима "ослободитеља" Американаца преузели Косово и некад мирну територију претворили у центар исламског екстремизма.

"Како Саудијци дјелују у Европи, открило се и у депешама Викиликса. И други медији пишу слично, па наводе причу младића који је на пут радикализације кренуо када је на Фејсбуку добио позив да пристуствује проповеди једног имама којег су плаћали Саудијци. Проповиједи је организовало исламско друштво младих "Риниа Исламе" (Исламска омладина на албанском), једна од десетак организација о којим се мало зна, а које су основале Саудијска Арабија и друге државе Персијског залива како би шириле екстремну верзију ислама", преноси даље РСЕ.

Групе су, како се наводи, оптужене за "прање мозга" младима.

Младић је испричао да су проповеди којим је присуствовао биле "веома строге и оштре" те да су им рекли да се не рукују са женама и не иду у кафиће и барове.

Проповеди којима је присуствовао тај младић држао је Зећија Ћазими, имам који је на одслужењу десетогодишње затворске казне након што је суд њега и шесторицу његових сарадника осудио због учешћа у борбама на страни ИД у Сирији од 2012. до 2014. и покушаја регрутовања младих у редове те милитанте организације.

Ћазими је на “Јутјубу“ поставио видио у којем каже како је "крв невјерника најбоље пиће", наводи РСЕ, а аналитичари објашњавају да добротворне организације с Блиског истока улазе у сиромашне, сеоске заједнице попут Качаника, које су власти занемариле и гдје је незапосленост око 40 посто.

То, додаје се, сиромашне младиће чини веома лаком метом за индоктринацију јер су од свих заборављени и остављени, а екстремистички проповедници дочекују их широких руку те им дају новац, храну...

"Исламске добротворне организације често воде школе, домове за дјецу и социјалне програме, али такође промовишу строга исламска правила. Чини се да је радикална идеологија створила упориште у Качанику, гдје није необично видјети жене покривене у потпуности исламским велом или људе с неподшишаним брадама и у панталонама краћих ногавица, симболима исламских фундаменталиста", наводи РСЕ.

Власти Качаника категорично тврде да су углавном избациле радикале из града, али признају да су неки екстремисти једноставно прешли у илегално дјеловање и наставили радити у приватним кућама, наводи РСЕ.

Локално становништво говори о колибама у шуми у којима екстремисти држе састанке и проповеди, а чувају их наоружани стражари - наводе косовски и страни медији, преноси портал.

Да је терористичка претња на Косову стална, свједочи и случај из маја ове године када је полиција Косова ухапсила четири особе за које се сумња да су припадници организације "Око народа" (Сyри и популлит), а коју косовске власти сматрају криминалним друштвом.

"Сумња се да су припремали терористичке нападе", подсјећа РСЕ.

 

http://www.glassrpske.com/novosti/srbija/Kacanik-dzihadisticka-prestonica-Evrope/239408.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2017 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску