• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Џихадисти добијају лажне идентитете у БиХ
Џихадисти добијају лажне идентитете у БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Nezavisne.com / Глас Српске   
петак, 16 јун 2017 18:52

16.06.2017 12:35 | Nezavisne.com | Глас Српске

Вашингтон, Сарајево - Повратници са страних ратишта при доласку у БиХ добијају нови или лажни идентитет. Све присутнију терористичку "ноћну мору" која долази из БиХ, гдје некадашњи борци Исламске државе (ИС) проналазе сигурна склоништа, западни лидери игноришу.

Објавио је то "The Daily Caller News Foundation ", у анализи коју је спровела истраживачка група ове америчке веб-странице, а у којој се наводи да је БиХ позната по томе што "простире тепих" добродошлице страним борцима, дајући им јасно до знања да им је - обезбијеђено склониште.

Наводи се, такође, да Бошњаци имају више бораца у ИС по глави становника од било које друге европске нације.

Једно од објашњења би, како се додаје, могла бити висока незапосленост, која је, према посљедњим подацима, виша од незапослености у Јемену, Тунису или појасу Газе.

Експерти за борбу против тероризма тврде да се све већи број бораца ИС враћа у БиХ.

Дипломате и безбједносни експерти упозоравају да су повратницима сигурна склоништа заправо они џемати у којима се вијоре заставе ИС.

Такви џемати, наводи се даље, примају стране борце, који се ту одмарају, мијењају свој идентитет, долазе до потребног оружја, али и врло лако долазе до новца (махом је ријеч о прању новца), те исто тако улазе у земље западне Европе. Гордон Бардош, предсједник SEERECON-а, компаније за стратешко савјетовање и анализе политичког ризика, каже да су џемати постали енклаве унутар суверених држава.

"Успостављена су села којима управљају радикални исламисти и дефинитивно функционишу као енклаве унутар БиХ. Такође, успоставили су и финансијске мреже за трансфер новца, док истовремено борцима дају нове или лажне идентитете", каже Бардош.

Према његовим ријечима, када добију нови идентитет, ти људи живот почињу испочетка и могу слободно да путују широм свијета.

"У тим забаченим селима они одржавају и паравојне обуке", додаје Бардош. Тврди да су сви највећи напади уперени против САД, укључујући и 11. септембар, имали тзв. босанске везе.

"Говоримо о људима који су били укључени у напад 9/11. Говоримо о људима који су били укључени у напад на 'USS Cole'.

Говоримо о људима који су били умијешани у нападе на америчке амбасаде у Африци, августа 1998. године.

Сви они су током деведесетих били активни на Балкану. Они су ти који су посијали сјеме свега овог што данас гледамо", каже Бардош.

Такође, како се тврди, БиХ је играла важну улогу и у недавним нападима широм Европе.

"Историјски гледано, када сагледамо разне терористичке нападе, од посљедњег на божићном маркету у Берлину, или напада на Шарли Ебо у Паризу, или напад на бриселски метро, увијек је ту постојала нека 'балканска веза'", каже Бардош.

Абделилах Химих, осумњичени за планирање напада на Париз, новембра 2015. године, или напада на Брисел, марта 2016. године, живио је на Балкану.

Наоружање и муниција пронађени у Паризу потичу управо са Балкана. Насер бин Али Анси, који је некада живио у БиХ, преузео је одговорност за напад на "Шарли Ебо " у Паризу.

Касније је Али Анси постао лидер Ал Каиде на Арапском полуострву.

 

 

http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Dzihadisti-dobijaju-lazne-identitete-u-BiH/239164.html

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2017 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Помоћ за Републику Српску