• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Бивши исламиста: У БиХ тероризам има погодно тло за регрутацију
Бивши исламиста: У БиХ тероризам има погодно тло за регрутацију Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг / РТС   
понедељак, 27 март 2017 09:26

недеља, 26. мар 2017, 14:26 -> 15:28  | Танјуг | РТС

Бивши водећи члан исламистичке организације "Ел Мухаџирун" Адам Дин изјавио је да БиХ може бити плодно тло за регрутацију нових чланова терористичких организација, јер се у БиХ десио рат, али и због "постојања милитантне салефијске заједнице".

"Значајну улогу игра и сиромаштво, а кад се сви ти фактори узму у обзир, онда је то опасна мешавина која пружа могућност регрутовања. Али, не можемо искључити било коју државу, регрутација се може догађати било где", рекао је Дин у интервјуу за Дневни аваз.

Према његовим речима, не постоји ниједна држава на свету која није потенцијална мета терористичких напада, јер се тероризам променио с појавом Исламске државе, а није довољно да нека држава не учествује у бомбардовању неке далеке земље на Блиском истоку, да буде поштеђена.

Како је оценио, "на сцени је рат идеологија између Истока и Запада".

Дин, држављанин Велике Британије, 2003. године напустио је екстремистичку организацију "Ел Мухаџирун" и основао Фондацију "Квилијам" која се бави едукацијом младих како да "не наседају на екстремистичку идеологију".

Постао је члан те екстремистичке организације када је имао 19 година, али како каже "тада није била насилна, али су подржавали џихадисте и имали су контакте с њима".

"Био сам радознао у вези с исламом, почео сам да идем у џамију, али нисам осећао повезаност с тим људима. Једног петка, после џума-намаза, кад сам изашао из џамије, затекао сам младића својих година који је делио летке на којима је писало да је обавеза сваког муслимана да се бори за успостављање исламске државе", рекао је Дин.

Он је у тој организацији провео осам година и за то време је у њу довео више хиљада чланова.

Говорећи о томе како се спроводи регрутација, Дин је рекао да се обично у кампусу на прометно место постави штанд с екстремистичком литературом и с натписом који привлачи пажњу пролазника, типа "Запад је зло".

"Након што се неко заинтересује почињу разговори, којима се процењује да ли је неко довољно заинтересован. Ако јесте, онда би се договарали и нови састанци, вечере, а ишло би се њима и кући, како би се деловало на целу породицу", рекао је Дин.

Организацију је напустио након што је упознао бившег члана "Ел Мухаџируна", који је био професор филозофије и који му је отворио очи и уверио га да та организација на погрешан начин тумачи ислам.

 

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/2679401/bivsi-islamista-u-bih-terorizam-ima-pogodno-tlo-za-regrutaciju.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2017 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску