• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Ројтерс: Деца из БиХ кад се врате из Сирије и Ирака могу да буду - "темпиране бомбе"
Ројтерс: Деца из БиХ кад се врате из Сирије и Ирака могу да буду - "темпиране бомбе" Штампа Ел. пошта
Написао Политика   
понедељак, 13 јун 2016 18:56

понедељак, 13.06.2016 | Политика

Више од 80 деце из БиХ борави на територијама које држи Исламска држава, упозорава британска агенција

ЛОНДОН  - На територији коју држи Исламска држава (ИД) у Сирији и Ираку налази се више од 80 деце из Босне и Херцеговине, која су праве „темпиране бомбе”, јер би могла угрозити безбедност када се врате, објавио је данас Ројтерс, позивајући се на резултате студије Атлантске иницијативе.

Британска агенција наводи да су босански муслимани највећа група са Западног Балкана која се бори на страни ИД у Сирији и Ираку, поред бораца из земаља као што су Албанија, Македонија, Црна Гора и Србија, а ту Ројтерс убраја и Косово.

У студији, коју је спровела непрофитна организација Атлантска иницијатива са седиштем у Сарајеву, утврђено је да је број бошњачких одраслих мушких бораца, који се процењује на 188 у трогодишњем периоду до краја 2015, опао на 91, након што се 47 њих вратило у Босну, док их је 50 убијено, наводи агенција.

У априлу су мање од половине Бошњака у Сирији чинили војноспособни мушкарци, док је међу њима било и 52 жене и 80 деце, а нека деца, која су са породицама дошла у тај регион, придружила су се борбеним јединицама ИД, тврди Ројтерс, позивајући се на резултате студије.

Према изјавама очевидаца и наводима на друштвеним мрежама, дечаци од 13 или 14 година пролазе кроз војну обуку пре него што их шаљу да се придруже борбеним формацијама.

Најмање један малолетник из Босне убијен је као борац, стоји у студији, у којој се власти БиХ позивају да спрече одвођење деце у зоне сукоба.

„Видимо потпуно нову генерацију деце која су одрасла на бојном пољу или у близини бојног поља”, каже коаутор студије Владо Азиновић, додавши да су та деца „попут темпиране бомбе за било коју земљу у коју би могла ући”.

Одласци из Босне и враћања из Сирије су скоро потпуно престали почетком 2016. пошто су власти БиХ кривично гониле већи број људи који су намеравали да постану борци или оне који су се из борби вратили, наводи се у студији, уз упозорење да би званичници исламске заједнице или исламска својина могли да постану мете могућих осветничких напада.

Ројтерс додаје да су босански муслимани генерално умерени, али да су неки усвојили радикали салафистички ислам од страних бораца који су у БиХ дошли да се током рата од 1992. до 1995. боре на страни муслимана против православних Срба и католичких Хрвата.

„Неки од њих су формирали илегалне заједнице које умерена национална исламска организација жели да расформира”, закључује британска агенција, а преноси Танјуг.

 

http://www.politika.rs/scc/clanak/357087/Rojters-Deca-iz-BiH-kad-se-vrate-iz-Sirije-i-Iraka-mogu-da-budu-tempirane-bombe

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2016 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Помоћ за Републику Српску