• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Џаферовић био обавијештен о терористичким активностима муџахедина
Џаферовић био обавијештен о терористичким активностима муџахедина Штампа Ел. пошта
Написао Срна / Глас Српске   
среда, 25 мај 2016 12:12

24.05.2016 21:18 | Срна

Бањалука - Некадашњи ратни начелник Центра служби безбједности Зеница и актуелни посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ Шефик Џаферовић био је обавијештен о терористичким активностима припадницима злогласног одреда "Ел муџахедин", о чему говоре документи, извјештаји и телефонски транскрипти.

Из Џаферовићевих забиљешки јасно се види да је његова служба кроз оперативно-обавјештајну операцију "Киншаса" стално прислушкивала муџахедине, вршила скривене претресе возила, издавала средства за ухођење, те њихово праћење и надзирање.

Према тим забиљешкама, Џаферовић је знао како и када ће се десити брутална убиства заробљених српских војника у Возући, египатских припадника UNPROFOR-а и припадника западних хуманитарних организација, наводи РТРС.

Операцијом "Киншаса" забиљежена је стална комуникација команданта муџахедина Абу Малија са главним "безбједњаком" одреда "Ел муџахедин" Ајманом Абдурахманом, а у транскрипту једног од њихових разговора о регрутовању нових лица у овај злогласни одред наводи се да је у Турску стигло 50 Авганистанаца који желе да дођу у БиХ у тај одред.

По налогу Алије Изетбеговића створена је нова војно-обавјештајна операција "Врандук" слична операцији "Киншаса", захваљујући којој су Џаферовић и командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин у потпуности били обавјештени о плановима муџахедина о бруталним ритуалним одсјецањима глава српским војницима.

Захваљујући овој операцији Џаферовић је све вријеме знао о планираним убиствима и организовању снимања тих убистава од 11. септембра до 14. децембра 1995. године.

У званичном документу такозване Армије БиХ, видљиво је да је Џаферовић обавијештен о премјештању 10 припадника његове Службе безбједности у одред "Ел муџахедин".

Значајан је и документ судског вјештака Медихе Бркић-Севајџић који описује прво ископавање српских жртава на Озрену у којем се наводи да ниједна од ексхумираних жртава нема главу, а већини су одсјечена три прста.

 


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Dzaferovic-bio-obavijesten-o-teroristickim-aktivnostima-mudzahedina/209777.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2016 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску