• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Предмет против Мaхмуљина заведен као ратни злочин геноцида
Предмет против Мaхмуљина заведен као ратни злочин геноцида Штампа Ел. пошта
уторак, 05 април 2016 20:54

БИЈЕЉИНА, 5. АПРИЛА /СРНА/ - У евиденцији Tужилаштва БиХ, према налогу из Хашког трибунала, предмет "Сакиб Махмуљин и други" заведен је од 2012. године под правном квалификацијом ратни злочин геноцид, изјавио је Срни експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Галијашевић је навео да је током акције такозване Армије БиХ на Возућу 1995. године до темеља спаљено 66 села, уништено више од 5.000 кућа, 12 цркава и један манастир, те срушена гробља од којих су нека стара и више од пет вијекова.

"Убијено је 465 војника и цивила, те протјерано више од 22.000 цивила и грађана српске националности", нагласио је он.

Возућу су тада напали муџахедини, НАTО и јединице Другог и Tрећег корпуса са више од 23.000 војника такозване Армије БиХ. Подручје које су напали имало је мање становника од војника у нападу. Српске положаје бранило је нешто више од 4.000 војника.

"Иако су прва ритуална клања извршена у Tешњу, под покровитељством тадашњег шефа полиције Шемсудина Мехмедовића, ипак су на возућком, односно озренском ратишту, под кишобраном Шефика Џаферовића, некадашњег начелника ЦСБ Зеница, а данас замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, и Сакиба Махмуљина, команданта Tрећег корпуса такозване Армије БиХ, ови злочини били правило и масовни како никада и нигдје нису", навео је Галијашевић.

Он је истакао да су масовни злочини на Озрену, које су починили муџахедини и терористи - монструозни и брутални. Ти злочини су већ у Хашком трибуналу до краја расвијетљени и доказани, у суђењима команданту Главног штаба такозване Армије БиХ Расиму Делићу, начелнику Генералштаба Енверу Хаџихасановићу и команданту Седме муслиманске бригаде Амиру Кубури.

Галијашевић је навео да је у овим предметима доказано убиство 92 лица, а разматрано је убијање 187 војника и цивила, те 132 нестала лица, силовање три жене, мучења и злостављања у Музичкој школи у Зеници, у Казнено-поправном дому Зеница, у Tешњу у Основној школи Јабланица, у Орашцу, те брутална одсијецања глава ратним заробљеницима на Озрену и средњој Босни.

Он је навео да су о томе у Хагу свједочили доктор Бранко Шиканић, Србин из Прњавора који је прошао пакао муџахединског логора, те један Хрват Лука Бабић, као и многи безбједњаци, аналитичари и официри Бошњаци, од којих су посебно битни Изет Карахасановић, Закир Алиспахић, Салих Спахић, Ферид Буљубашић, Месуд Шадинлија, Сеад Жерић, Мухамед Омерашевић, Фадил Алихоџић, Џемал Вучковић.

Галијашевић је навео да су њихова свједочења и хиљаде страница доказа и докумената о тим злочинима трагична потврда да у БиХ не постоји правосудни систем, да нема ни закона нити морала, да Суд и Tужилаштво БиХ не кажњавају злочинце, екстремисте и радикале, нити расвјетљавају њихове злочине - него су ту, по налогу западних служби да кажњавају Србе и исписују странице лажне историје протеклог рата.

"Они су ту да стварају `Исламску државу` на Балкану под маском `функционалне БиХ`, или `БиХ - једна адреса`, тачније унитарне земље без видљиве улоге Срба и Хрвата", нагласио је експерт за борбу против тероризма.

Он је навео да је "СДА, својим односом према ратним злочинима муџахедина, организованом криминалу и тероризму показала да не мисли на државу, да не поштује државне прописе, да мрзи њене народе и да је главни кривац за ружне идентификације цијелог бошњачког народа са тероризмом и екстремизмом".

СДА, истиче је Галијашевић, гуши безбједносне агенције, уништава правосудни систем, спречавајући га да функционише и да кажњава ратне злочинце војнике "Исламске државе" и Ал каиде у БиХ, па тиме ствара услове за нове, планиране злочине исламиста, баш онако како је то послије Возуће најавио Алија Изетбеговић, обраћајући се учесницима напада на овај дио Озрена:

"Ви сте на Возућој сломили кичму четничког непријатеља, ви сте показали пут којим ћемо наставити и дали сте урнек, модел борбе како се та кичма може и даље ломити да би се ослободила БиХ. Хвала вам, војници, за то у име нашег народа који неће заборавити шта сте учинили".

Галијашевић је навео да је политика злочина коју је утемељио и обиљежио Алија Изетбеговић наставила да траје у политици његовог сина, политичког и биолошког насљедника Бакира Изетбеговића.

"БиХ је слуга западног поретка – протекторат и нема самостално правосуђе, нити представља државу, иначе би овакви злочини били кажњени без обзира на геополитичке интересе западних сила. До тада они су велики злочин, опомена и срамота цјеле државе", нагласио је Галијашевић.

Суд БиХ је 8. децембра 2015. године донио рјешење о одређивању мјера забране Махмуљину, а 31. децембра потврдио оптужницу која га терети да је починио кривично дјело ратни злочин против ратних заробљеника, ратни злочин против рањеника и болесника и ратни злочин против цивилног становништва.

На рочишту за изјашњење о кривици 4. фебруара Махмуљин се изјаснио да није крив. Главни претрес у овом предмету отворен је 23. марта. Суђење Махмуљину би требало да буде настављено сутра пред Судом БиХ.

 

http://www.srna.rs/novosti/390393/predmet-protiv-mahmuljina-zaveden-kao-ratni-zlocin-genocid-.htm

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< април 2016 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Помоћ за Републику Српску