• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Циљано амнестирање терориста у Бих
Циљано амнестирање терориста у Бих Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
понедељак, 21 март 2016 13:51

САРАЈЕВО, 20. МАРТА /СРНА/ - Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је Срни да у БиХ не постоји политика кажњавања терориста него њиховог ослобађања, иако терористички чин представља еквивалент ратног злочина у мирнодопском периоду.

Истовремено, док у Сарајеву хапсе и дисциплинују политичке лидере, каже Галијашевић, терористи се награђују и амнестирају од сваке одговорности.

"Одговор из Сарајева је подршка терористима, јер Тужилаштво БиХ са Гораном Салиховићем на челу, Сипа са Перицом Станићем, ОБА са Османом Мехмедагићем Осмицом и Министарство безбједности са Драганом Мектићем обмањују цјелокупну европску јавност како се, наводно, у БиХ води борба против тероризма и да је БиХ поуздан партнер у тој борби. А уствари у БиХ се џихадисти пуштају на слободу и амнестирају", истакао је Галијашевић у изјави Срни.

 

Он је додао да се свака осуда од годину дана затвора у ФБиХ може отплатити новцем и значи пуштање на слободу.

"Суђење Авдулаху Фатиху Хасановићу због његове повезаности са терористичким организацијама из члана 202 Кривичног закона БиХ и организовања група за одлазак на страна ратишта, завршено је буквално пуштањем на слободу Хасановића. И то слободу која се нуди и другим исламским ратницима и лажним џихадистима ако се врате у земљу", навео је Галијашевић.

Он је рекао да се финансирање терористичких активности које подразумијева финансирање 45 терористичких кампова и 64 параџемата одвија уз помоћ појединих високих функционера на власти у Сарајеву.

"Наоружавање, обука, пропаганда, баш као и прање новца за финансирање тероризма још нису изазвали реакцију институција БиХ ни у најблажој форми. Стварајући климу политичке нестабилности, појединци у власти у Сарајеву помажу терористима да и даље јачају организационо, финансијски и да буду оперативно способнији", нагласио је Галијашевић.

Он тврди да појединци из заједничких институција БиХ, односно из њених 15 безбједносних агенција сарађују са терористичким организацијама с циљем извођења терористичких акција у Европи.

"`Исламска држава`и Ал каида у БиХ наступају заједно и усаглашено са политичким системом који контролише СДА, тачније њен лидер Бакир Изетбеговић у име онога што именујемо као `политичко Сарајево`. То значи да све акције које ове терористичке организације предузимају у БиХ или из ње имају контра-обавјештајну заштиту политичког и безбједносног апарата у БиХ", упозорава Галијашевић.

Он подсјећа да су се у БиХ вратили најзначајнији команданти "муџахединске шуре", Ал Каиде, "Исламске државе" и Муслиманског братства.

"Прво је дошао `отац босанског вехабизма` Имад Ал Мисри Фарагала Ахмед /`Еслам Дурмо`/, један од организатора терористичког напада у древном египатском граду Луксору у коме је убијено десетине западних туриста и због чега је овај терористички вођа издржавао десетогодишњу казну у Египту.

Затим су из америчке базе у Гвантанаму у БиХ стигла петорица припадника такозване `Алжирске групе` - Омар Будела Хаџ /Omar Boudella Hadž/, Мухамех Нехле /Muhamed Nechle/, Мухамед Аит Идр /Muhamed Ait Idr/, Лахдар Мумедијен /Lakhdar Moumedijen/ и Сабер Лахмар Лабар /Saber Lahmar Labar/ након десетогодишњег боравка тамо. У БиХ је, такође, враћен тачније упућен Тарек Махмод Ахмад Ал Савах /Tarek Mahmod Ahmad Al Sawah/, највећи Ал каидин стручњак за специјалне експлозиве, учесник `Тарнак фарм`, то јесте `Убејдах кампа` за обуку терориста на управљању минско-експлозивним средствима", прецизирао је Галијашевић.

Он је подсјетио и на креирање закона на основу којег је Имад Ал Хусин, познатији као Абу Хамза, пуштен из Имиграционог центра, а што је претворено у невиђено пропагандистичко дјеловање преко америчких медија, попут Телевизије Н1 и катарске "Ал Џазире". "То је показатељ јасне намјере да се исламистичке снаге и структуре прегрупишу управо у БиХ и из ове земље организују сложене терористичке операције у Европи", навео је Галијашевић.

Он је упозорио да у цијелој Европи нема значајнијих радикалних исламских лидера, нити организованије терористичке мреже од ове која је у БиХ изграђивана задњих тридесет година.

"Управо зато све мјере које у овом тренутку предузима Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске са министром Драганом Лукачем су далекосежне и стратешки значајне с циљем заштите безбједности грађана и уставног поретка у земљи", истакао је Галијашевић.

Он је оцијенио да су нове управе унутар МУП-а Српске и многе оперативне мјере које теже јединственом наступу и адекватном одговору цијелог друштва, у виду мобилизације и употребе резервног састава полиције, као и њихово опремање за ову борбу, тренутно најважнија заштита цијелог Западног Балкана и пријатељских земаља ЕУ које не очекују терористичке нападе из БиХ.

"Само такве озбиљне мјере, које предузимају министар Лукач и МУП Српске, могу значити озбиљан напредак у изградњи стабилног и безбједног друштва и окружења", нагласио је Галијашевић.

 


http://www.srna.rs/novosti/386277/ciljano-amnestiranje-terorista-u-bih-.htm

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2016 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску