• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини БиХ: Муџахедин Абу Хамза пуштен из притвора након седам година
БиХ: Муџахедин Абу Хамза пуштен из притвора након седам година Штампа Ел. пошта
Написао Танјуг   
четвртак, 18 фебруар 2016 13:22

Сиријац Имад ал-Хусин, познатији као Абу Хамза, пуштен је на слободу након што је у Имиграционом центру у Лукавици код Сарајева провео више од седам година, потврдила његова кћерка Нуџејма Софтић, пренели су сарајевски медији.

18 Фебруар 2016 12:42

САРАЈЕВО - Сиријац Имад ал-Хусин, познатији као Абу Хамза, пуштен је на слободу након што је у Имиграционом центру у Лукавици код Сарајева провео више од седам година, потврдила његова кћерка Нуџејма Софтић, пренели су сарајевски медији.

Имад ал-Хусин је у Имиграционом центру у Источном Сарајеву боравио дуже од седам година без оптужбе.

Притворен је јер га је Босна и Херцеговина сматрала претњом по националну сигурност.

Оптужница против њега никада није подигнута, а депортација у Сирију није била могућа.

 

 Галијашевић: Ослобађање Абу Хамзе дестабилизација Европе

Пуштање из притвора након седам година Абу Хамзе је део ширег плана дестабилизације целе Европе у коме ће БиХ, нажалост, одиграти једну од кључних улога, упозорио је стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Галијашевић је, јавио је РТРС,  напоменуо да је пуштање Абу Хамзе из Имиграционог центра урађено због ступања на снагу новог Закона о странцима, који је на тај начин омогућио да се БиХ додатно позиционира као најозбиљнија безбједносна претња Европи.

"Пуштање Абу Хамзе пред пролеће, када се очекује нови талас миграната и додатно компликовање мигрантске кризе, која носи велику опасност за Балкан, може се посматрати само као пажљиво припреман план у којем је нечасну улогу одиграо и Драган Мектић као министар безбедности БиХ, које је предлагач новог Закона о странцима", рекао је Галијашевић.

Он је истакао да Мектић, катастрофалним поступцима с позиције министра безбедности, угрожава и БиХ и Европу, док истовремено, учествујући у политичком прогону челних људи институција Републике Српске, онемугаћава Српску и њено Министарство унутрашњих послова да се супротставе надолазећој опасности од озбиљних терористичких напада.

"Мектић и његови политички покровитељи су одавно ушли у коло с људима чија је идеологија једнака идеологији "Исламске државе", који баштине идеје "Исламске декларације" Алије Изетбеговића, не схватајући да учествују у широј операцији дестабилизације БиХ, Балкана и целе Европе", каже Галијашевић.

Он је напоменуо да је део те операције и недавно испоручење Тарика Махмуд Ахмед ал Саваха из Гвантанама у БиХ, за којег су, такође, представници институција БиХ оценили "да не представља пријетњу".

"Шизофрено је да Ал Савах, који је признао да је као члан Ал каиде развио специјализоване импровизоване експлозивне направе за употребу против америчких војних снага и цивила, и Абу Хамза, који је повезан са највећим ратним злочинима одреда "Ел муџахедин", за институције БиХ нису проблем, али су проблем професионалци и политичари, посебно из Републике Српске, који на ту опасност упозоравају", истакао је Галијашевић.

Он је закључио да је крајње време да се представници у институцијама БиХ из сва три народа "пробуде" и схвате ко је прави непријатељ свима у БиХ.

"Уколико се то не деси, могуће су несагледиве последице по цели Балкан и Европу, а највећи кривац за то, поред радикалних бошњачких елемената, биће људи који су у заједничким институцијама БиХ, водећи личне ратове против неистомишљеника, пропустили да заштите све нас у БиХ", упозорио је Галијашевић.

Служба за послове са странцима саопштила је да Сиријац Имад ел-Хусин, познатији као Абу Хамза, и даље представља претњу по безбедност БиХ, јавили су федерални  медији.

"И.А.Х и даље представља пријетњу по безбједност БиХ и како му је изречена мјера протјеривања, Служба ће наставити активности на изналажењу безбедне треће земље која би прихватила наведеног странца с циљем стварања услова за његово удаљење из БиХ", саопштено је из Службе за послове са странцима.


http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=229511

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2016 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29          

Помоћ за Републику Српску