• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Џихадисти из БиХ: Ако БиХ уђе у ЕУ, врата ће нам бити отворена
Џихадисти из БиХ: Ако БиХ уђе у ЕУ, врата ће нам бити отворена Штампа Ел. пошта
Написао Дојче веле / DW / ARD   
уторак, 09 фебруар 2016 20:30

Дојче веле: Салафисти из босанских брда
Датум 09.02.2016 | Аутор Штефан Ожвет (АРД)


Горња Маоча је већ више пута било у центру пажње домаћих и страних медија. Ту су се вијориле заставе ИС, одатле су кретали борци за Сирију и Ирак. Немачки новинари посетили су то село у Босни и Херцеговини.

Горња Маоча, мало село у брдима на североистоку Босне и Херцеговине. На пашњаку у брдовитом зимском пејзажу пасу овце. И становници желе баш једну овцу – као хонорар за интервју с немачком јавном телевизијом АРД. Снаге безбедности БиХ претпостављају да се у том селу регрутују терористи. Одавде су многи отишли у џихад.

Представник двестотинак становника села је Едис Боснић. Тај 35-годишњак се показује као мирољубив, али је истовремено фасциниран идејом „Исламске државе“ о утемељењу светског калифата: „Да ли је то наша жеља? Наравно“, каже он. „Наравно да желимо да сви муслимани живе у једној држави, у којој више не би имали проблеме. У којој сви муслимани имају исте пасоше и у којима пише да верујем у Алаха и у нашег пророка Мухамеда.“


Брадоње не пију ракију

Репортери немачког дневног листа „Велт“ посетили су сеоце Ошве у БиХ. То место важи за окупљалиште салафиста и регрутни центар „Исламске државе“. У селу су пре рата живели Срби, а након рата их се вратило тек неколико.

Паралелно друштво

Боснић носи дугу браду. На Твитеру прати радикалне салафисте, рецимо Абу Мутана који регрутује борце за ИС, али и за Фронта Ал-Нусра чији се припадници боре у Сирији. У селу су се својевремено вијориле заставе ИС. Полиција је ту више пута спроводила рације. Један становник села је пре четири године извршио напад на америчку амбасаду у Сарајеву. Уследила су хапшења. И Боснић је једно краће време био у затвору.

„Ми не признајемо законе, не поштујемо их“, каже Боснић. „Поготово у срцу поготово. Зашто? Зато што није било праведно да нас стрпају у затвор.“

Из Босне и Херцеговине је до сада у рат у Сирији и Ираку отишло око 200 особа – између осталог и из Горње Маоче. Трагови из тог брдског села воде и до салафиста у Бечу, рецимо до радикалног проповедника Ебуа Тејме, против којег се у Грацу води судски поступак.

Мијо Крешић, заменик министра безбедности БиХ, признаје: „Очигледно неким стварима нисмо поклонили довољно пажње. У међувремену се енормно повећао број противника Устава, оних који, уместо демократије, желе живот искључиво у складу са шеријатским правом.“

Надају се уласку у ЕУ

Салафисти из Немачке хвале побожност становника Горње Маоче и позивају на прикупљање добровољних прилога за то село. Едис Боснић одушевљен је тиме што БиХ жели да поднесе захтев за чланство у Европској унији. Он већ сања о исламској мисији без граница: „Ако БиХ једнога дана уђе у ЕУ, то ће нам отворити многа врата. Тада можемо да буде активни и на другим местима. То би било много лакше с отвореним границама. Тада би наш предивни ислам могли да дамо и Немцима.“

И у другим деловима Босне и Херцеговине видљива је тиха исламизација. Па и у Сарајеву. То омогућавају долари Саудијске Арабије. Не само да је новцем из те државе саграђена највећа тамошња џамија, већ и два огромна трговачка центра. У њима постоји и простор за молитву – што није уобичајено за Босну и Херцеговину. А у супермаркетима у тим центрима забрањена је продаја алкохола.

 

 

http://www.dw.com/sr/salafisti-iz-bosanskih-brda/a-19034697

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2016 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29          

Помоћ за Републику Српску