• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Бардош: На Балкану има 400.000 симпатизера Исламске државе
Бардош: На Балкану има 400.000 симпатизера Исламске државе Штампа Ел. пошта
Написао Срна, Блиц   

Срна, Блиц | 06. 12. 2015.

На Балкану је створена велика база подршке симпатизера "Исламске државе" у којој је, према неким проценама, 400.000 људи, изјавио је председник Компаније за стратешки консалтинг и анализу политичког ризика у југоисточној Европи Гордон Н. Бардош.

Бардош указује да, док један од најбруталнијих терористичких покрета у историји шири пропаганду и гради сопствену инфраструктуру, регрутујући нове припаднике и планирајући нове акције, међународни званичници покушавају убедити јавност да највећу претњу на Балкану представља "датум неког празника или референдум грађана".

Он наводи да се на Балкану пре 50 година међу исламистичке екстремисте могло сврстати неколико стотина појединаца око Алије Изетбеговића, а данас у овом региону има неколико стотина хиљада људи који су прихватили идеолошки и политички програм "Исламске државе".

- С обзиром на ове бројеве, није изненађујуће да резултати одређених студија показују да по глави становника највећи број добровољаца за `Исламску државу` и друге исламистичке покрете у Сирији и Ираку долази управо са простора БиХ, Косова и Албаније - наводи Бардош у ауторском тексту за "Политику".

Он је додао да су радикални режими попут Саудијске Арабије инвестирали милијарде долара на Балкану, финансирајући исламистичке медије и пропаганду, као и спонзорисање локалних клерика у блискоисточним школама, где су "усавршавали најекстремније интерпретације вере".

Говорећи о Балкану као расаднику бораца "Исламске државе", он је подсјетио да је у јануару ове године ветеран "босанског џихада" Насер бин Али ал Анси, иначе вођа Ал каиде, преузео одговорност за напад на редакцију часописа "Шарли ебдо" у Паризу.

- У априлу особа повезана са повратницима са сиријског ратишта убила је два полицајца у Зворнику, у новембру је човек повезан са ветераном сиријског џихада убио два војника у Рајловцу код Сарајева, а овог месеца полицијске службе у Италији и на Космету откриле су могући атентат на папу у коме је учествовало четворо џихадиста са Космета- упозорио је Бардош.

 

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/612069/Bardos-Na-Balkanu-ima-400000-simpatizera-Islamske-drzave

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2015 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску