• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Вехабизам се челичи у 28 насеља у ФБиХ
Вехабизам се челичи у 28 насеља у ФБиХ Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
петак, 27 новембар 2015 15:21

Драган Сладојевић 27.11.2015 07:00

СРЕБРЕНИК, ЗЕНИЦА - У најмање 28 насеља у ФБиХ, углавном сеоских, све више јача идеологија вехабизма и радикалног исламизма, који је неријетко повезан и с терористичким дјеловањем, што је основни разлог због којег припаднике оваквих заједница не подржава већина бх. грађана.

"Независне" су у посједу списка локација, у којем је видљиво да су радикални исламисти своје уточиште пронашли у 17 општина, и то у шест кантона.

Највише таквих насеља је данас у Зеничко-добојском кантону (ЗДК), гдје је потенцијална опасност означена у чак 14 села и градских предграђа, и то на подручју Зенице, Жепча, Завидовића, Маглаја и Тешња.

Међу евидентираним тачкама у ЗДК налазе се и по вехабијама одраније познати Шерићи код Зенице, те село Горња Бочиња код Маглаја, као и Ошве, које су прије неколико мјесеци етикетиране као расадник џихадиста, из ког и стари и млади иду да се боре за Исламску државу.

У Тузланском кантону (ТК) селефије живе у појединим насељима на подручју општина Грачаница, Калесија, Живинице и Сребреник, којем припада и Горња Маоча, најозлоглашеније вехабијско гнијездо у БиХ, у којем су се не тако давно завијориле и заставе свирепе терористичке организације.

Људи чији је начин живота деценијама удаљен од 21. вијека насељавају и три села у УСК, и то код Цазина, Бихаћа и Велике Кладуше, код које се налази Босанска Бојна, гдје су, како неки тврде, Билал Боснић, а који је недавно осуђен на седам година, те његови сљедбеници купили посједе.

Када је ријеч о Средњобосанском кантону, аларм се оглашава над једним селом и два засеока код Травника и Доњег Вакуфа, укључујући и Мехуриће, који су прије неколико година спомињани као локација гдје се радикални исламисти обучавају да рукују оружјем.

У сличном контексту спомиње се и Босанскоподрињски кантон, односно горажданско мјесто Биволице, које је раније зацртано као погодно тло за формирање вехабијске заједнице, попут оне у Горњој Маочи.

Посла, бар када је ријеч о превенцији, за полицијске агенције има и на подручју сарајевских општина Хаџићи и Илиџа, укључујући и насеље Заклопача, гдје су, како је то прије неколико дана процурило у јавност, боравили и oсуђени терористи, сиријски добровољци, те предавачи ИС!

Стручњаци оцјењују да опасност која вреба из ставова и намјера дијела вехабија не смије бити потцијењена.

Тако Милан Мијалковски, експерт за борбу против тероризма, сматра да је сарадња у одбрани од тероризма међу балканским земљама недовољно успјешна, при чему 3.400 вехабија, који су регистровани у БиХ као потенцијални терористи, представљају бомбу која може да експлодира у сваком тренутку.

Џевад Галијашевић, стручњак за антитероризам, оцјењује да би сва насеља и евидентирани екстремисти морали бити под столним надзором безбједносних агенција у БиХ, јер се само тако може онемогућити њихово деструктивно дјеловање, даља радикализација, те евентуално наоружавање и финансирање.

Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност бх. парламента, наглашава да је постојање изолованих вехабијских заједница у БиХ непобитна чињеница, те да би било добро да полицијске структуре у ФБиХ знају тачно колико их је и шта се у њима догађа.

Након бројних упозорења из Европе, према којима терористичка пријетња која постоји у БиХ није за потцијењивање, забрињавајући подаци стижу и из Вашингтона, па је тако сенатор Џеф Сешнс набројао 12 примјера радикализованих избјеглица у САД, укључујући и неколико из БиХ.


Општине у чијим насељима јачају вехабијске заједнице

    Зеница (ЗДК)
    Жепче (ЗДК)
    Завидовићи (ЗДК)
    Маглај (ЗДК)
    Тешањ (ЗДК)
    Грачаница (ТК)
    Калесија (ТК)
    Сребреник (ТК)
    Живинице (ТК)
    Бихаћ (УСК)
    Цазин (УСК)
    Велика Кладуша (УСК)
    Травник (СБК)
    Доњи Вакуф (СБК)
    Илиџа (КС)
    Хаџићи (КС)
    Горажде (БПК)

    
   

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Citajte-u-NEZAVISNIM-Vehabizam-se-celici-u-28-naselja/338778

 

 

 

 


    
    
   

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2015 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску