• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини БиХ: Највећа пријетња повратници са сиријског и ирачког ратишта
БиХ: Највећа пријетња повратници са сиријског и ирачког ратишта Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
среда, 09 септембар 2015 02:53

08/09/2015 | 09:33 | Извор: СРНА

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ је као највећу пријетњу у БиХ оцијенила повратак ратника са сиријског и ирачког ратишта, гдје се боре на страни терористичке организације "Исламске државе", те њихове везе са међународним терористима.

У дијелу извјештаја ове агенције, који је у посједу "Вечерњег листа", издање за БиХ, ОБА БиХ наводи бројне показатеље и искушења са којима се суочавају власти у БиХ, а која су постала још актуелнија након посљедњег мигрантског таласа, не само за БиХ, него и за земље региона и ЕУ.

"Када су у питању процјене безбједносне ситуација у БиХ, треба имати у виду актуелне обавјештајне податке који указују да тренутно највећу пријетњу безбједности у БиХ, регији Балкана и шире у западној Европи представљају актуелни одласци добровољаца на кризна подручја у свијету, прије свега у Сирију, Ирак и Украјину, а посебно њихов повратак, поготово масовнији, у матичне земље, након што су као добровољци учествовали у оружаним сукобима на овим подручјима", наводи ОБА у извјештају.

У извјештају се додаје да се очекује наставак одласка добровољаца из БиХ на кризна жаришта и њихов поновни повратак.

Обавјештајци истичу да су неки од ових добровољаца били у контакту са одређеним међународним екстремистичким и терористичким организацијама, па самим тим могу, ако затреба, веома брзо успоставити одређене везе и контакте са представницима тих екстремистичких и терористичких организација.

Иако не постоје тренутно конкретна сазнања о пријетњама извођењем напада на одређене циљеве, у извјештају се не искључује понављање напада какви су се догађали у протеклом периоду.

ОБА указује и на то да треба "имати на уму" безбједносне рефлексије сиријско-ирачког сукоба на селафијску заједницу у БиХ, које се огледају у вишеструким подјелама, фракцијским сукобима и раслојавањима, међусобним сумњичењима, фрустрираношћу и незадовољством.

Лист наводи да је у БиХ регистровано око 3.000 лица која су блиска исламским радикалима, а из БиХ су погинула 43 лица на ратиштима у Ираку и Сирији на страни терориста, док их се 50 вратило у земљу.

 


http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=166951

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< септембар 2015 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску