• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Свједок на суду потврдио да је и даље вјеран Исламској Држави
Свједок на суду потврдио да је и даље вјеран Исламској Држави Штампа Ел. пошта
Написао Глас Српске   
среда, 26 август 2015 19:05

26.08.2015 17:33 | Срна

Сарајев - Заштићени свједок "Б1", држављанин БиХ, рекао је данас у Суду БиХ на суђењу Хусеину Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности, да се на сиријском ратишту борио на страни "Исламске државе", којој је и даље вјеран.

Свједочећи на позив Тужилаштва, свједок је потврдио да је био припадник јединице "Јахачи", која се на сиријском ратишту борила против режима Башара ал Асада и Курда.

Он је рекао да је у тој јединици у Азазу, гдје је боравио 2013. и 2014. године, било двадесетак држављана БиХ који су се борили на страни "Исламске државе".

"У јединицама Мухаџир и Енсарај у Хаирдану борило се 30 Босанаца. И ја сам се једно вријеме са њима борио", рекао је свједок, додајући да је на сиријском ратишту погинуло двадесетак држављана БиХ.

Он је посвједочио да је прије одласка у Сирију видио Боснића на предавањима у Босанском културном центру, џамији краља Фахда и једном меџлису у Сарајеву, те да је на тим мјестима виђао и Нусрета Имамовића.

Свједок каже да су Боснић и Имамовић били ауторитети и да су на тим предавањима говорили о начину практиковања вјере који се проводио у џамији краља Фахда, сарајевском меџлису, Ошвама, као и у Сирији, а који се разликује од уобичајеног.

Он наводи да су предавања била отворена за јавност и да је видио да су снимана. Свједок је испричао да је једанпут неко забранио предавање у џамији краља Фахда, али да не зна ко је то учинио.

"Прије одласка у Сирију, требао сам имати тескију /препоруку/ којом се доказује да си истински борац за ислам. Добио сам је од Имамовића, који је данас у Сирији. По доласку у ту земљу, халифи Ел Багдадију даје се завјет на вјерност жИсламској државиж. Ја још стојим иза ње", рекао је свједок.

Он каже да је чуо да је тескије давао и Боснић, али да не зна да ли ју је од њега добио неко од двадесетак држављана БиХ. Свједок тврди да му нико није рекао да га је Боснић послао у Сирију.

Заштићени свједок је рекао да се у БиХ вратио јер "у Сирији има свега", те да се десило "крвопролиће између браће" што није очекивао.

Он је потврдио да и данас има контакте са неким од држављана БиХ који се још боре на страни "Исламске државе".

Свједок је навео да је по повратку у БиХ са сиријског ратишта на "Јутјубу" гледао предавања на којима је Боснић говорио да треба бити вјеран "Исламској држави" и да се сви муслимани требају придружити "борби на Алаховом путу".

Тужилаштво терети Боснића да је 2013. и 2014. године, као припадник селефијске заједнице организоване ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно, са позиције вјерског ауторитета, јавно подстрекивао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Оптужен је за подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Суђење ће бити настављено 2. септембра, саслушањем новог свједока одбране.

 

 
http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Svjedok-na-sudu-potvrdio-da-je-i-dalje-vjeran-Islamskoj-drzavi/191677.html

 

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2015 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску