• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Село Ошве база „Исламске државе“ у БиХ
Село Ошве база „Исламске државе“ у БиХ Штампа Ел. пошта
Написао СРНА   
недеља, 19 јул 2015 17:28

Oригиналан текст на енглеском језику

ЛОНДОН, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Службе безбједности сматрају да "Исламска држава" користи БиХ за кампове за обуку и могла би да буде база за разарајуће терористичке нападе на Запад.

Британски лист "Дејли мирор" пише да је "Исламска држава" формирала упориште у Европи те да терористи тајно купују земљу у једном изолованом селу у БиХ, окруженом шумом.

Што је веома важно, та локација даје "Исламској држави" кључни стратешки положај због близине Средоземља, а што користе екстремисти из Сирије, Ирака и сјеверне Африке.

Најмање 12 бораца "Исламске државе" обучавало се у селу Ошве одакле су посљедњих мјесеци отишли за Сирију, од којих је пет погинуло.

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да је из тог села велики број људи отишао у Сирију, те да се тај тренд наставља.

"Изабрана локација неких кућа је на брду тако да не можете прићи а да вас не примијете. Јасно је да ту лежи извор опасности од тероризма. Тамо нема никога ко није спреман да одговори на позив да крене у џихад", рекао је он.

Село Ошве налази се 97 километара од Сарајева и око 10 километара од Маглаја. Оно се не налази на мапи Џи-Пи-Ес-а и може му се прићи само стрмим, вијугавим путевима којима ауто може једва да прође.

Чини се да је велики број кућа напуштен или само до пола изграђен и не постоји ниједно насеље у близини.

Највећи број житеља носи муслиманску одјећу, укључујући жене које носе бурке.

Лист пише да је злогласни присталица "Исламске државе" Харун Мехичевић један од фанатика који је купио два хектара земље у овом подручју.

Мехичевић је побјегао из БиХ током деведестих година 20. вијека и сада живи у Мелбурну, гдје се сматра једним од најопаснијих људи.

Вјерује се да су и други познати терористи купили земљу у том селу, укључујући Јасина Ризвића и Османа Кекића, који се сада боре заједно са џихадистима у Сирији.

И Изет Хаџић, кога су ухапсили припадници Агенције за истраге и заштиту Бих /Сипа/ купио је имовину у том селу, као и многи други који су отишли да се боре у Сирији и Ираку.

Један мјештанин рекао је листу да сељани страхују да подручје постаје "база терориста".

Мјештани кажу да сваки дан чују пуцњаву из шуме и да се не зна о чему је ријеч. Није познато да ли се ради о обуци, али се дешава редовно.

Неименовани извор рекао је листу да га брине што злогласни припадници "Исламске државе" купују земљу у његовом селу, али да је боље не постављати питања и да би било најбоље земљу продати, али је то сада тешко.

Сам водич новинара "Мирора" рекао је са видљивим страхом да је то село веома опасно, да су екипа листа и он сам под присмотром, те упозорио да ће "настати пакао" ако неко види камеру.

БиХ је на идеалном положају за џихадисте који путују илегално из Грчке, преко Турске, Македоније и Србије.

Различите врсте оружја лакше је набавити у БиХ него у другим дијеловима Европе због незаконитог посједовања оружја усљед ратова из деведесетих година прошлог вијека.

Лист подсјећа на извјештај о џихадизму у БиХ под називом "Примамљивост сиријског рата: босански контингент страних бораца" у коме се наводи да борци повратници из Сирије и Ирака, прекаљени у борби, обучени и вјешти у руковању оружјем и експлозивом, идеолошки радикализовани, представљају директну пријетњу не само за безбједност БиХ, већ цијелог региона и шире.

У извјештају се наводи да је између 2013. и 2014. године 156 мушкaраца и 36 жена из БиХ путовало у Сирију, заједно са 25 дјеце. До прошлог јануара вратило се 48 мушкараца.

Аутори студије, професор Владо Азиновић са Сарајевског универзитета и исламски теолог Мухамед Јусић сматрају да БиХ није била добро припремљена да се суочи са овом пријетњом.

Они тврде да у земљи не постоји довољна координација између локалних полицијских агенција о питању страних бораца.

Портпарол Сипе Кристина Јозић рекла је да повратак појединаца који су учествовали у сукобима у Сирији на страни "Исламске државе" несумњиво представља безбједносни изазов и опасност, чији је обим тешко утврдити.

"Сипа стално контролише и провјерава све наводе који се на било који начин могу повезати са терористичким активностима, било да се ради о финансирању, регрутовању или другим активностима везаним за тероризам", рекла је она.

Она је рекла да је село Ошве под присмотром од полицијске рације у мају.

Директор Центра за безбједносне студије у Сарајеву Армин Крзалић наглашава да ће "Босанци који оду да се боре са `Исламском државом` по свом повратку бити третирани као пријетња, било да су дошли овдје или не".

 


http://www.srna.rs/novosti/322947/selo-osve-baza-islamske-drzave-u-bih.htm

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2015 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску