• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Исповест британског шпијуна из Ал Каиде: Због српских националиста сам постао муџахедин
Исповест британског шпијуна из Ал Каиде: Због српских националиста сам постао муџахедин Штампа Ел. пошта
Написао Блиц   
уторак, 03 март 2015 16:51

Н. В. | 03. 03. 2015.  

Саудијац Ајмен Дин био је један од оснивача Ал Каиде који је 1998. променио страну и постао шпијун британских безбедносних и шпијунских служби МИ5 и МИ6. За Би-Си-Си је дао интервју у којем је описао како се као тинејџер борио међу муџахединима у Босни, наводећи да је тамо био спреман да умре као мученик. По њему је Босна било место за уочавање "талената" који су после постали део најпознатије терористичке организације на свету.

Дин је одрастао у Саудијској Арабији, где је по речима новинара британског јавног сервиса "отпор совјетској окупацији Авганистана 80-их година прошлог века покретање џихада уз оружје учинио племенитом замисли". У готово романсираном интервјуу с овим исламистом који је издао Ал Каиду, Би-Би-Си наводи да је Дин "био тинејџер када се Југославија распала, а босански муслимани нашли у смртној опасности од српских националиста". Дин и његов пријатељ Халид ал Хаџ, који је касније постао вођа Ал Каиде у Саудијској Арабији, отишли су у Босну да постану муџахедини.

Дин каже да му је то искуство отворило очи и да је био књишки мољац из Саудијске Арабије који се само неколико недеља касније са калашњиковим у руци кретао босанским планинама, што му је давала осећај огромне моћи. Бивши муџахедин наводи да је имао осећај да учествује у писању историје, уместо да стоји по страни и посматра је.

Објашњава да је обучаван у војним камповима где је стицао знање за које није ни помишљао да ће га икада добити, о ратовању, ратној тактици и војним маневрима, и све то у друштву људи разних националиста којима је једина заједничка особина била то што су били муслимани. Он каже да су сви били ту да би учествовали у џихаду за одбрану босанског становништва, који је за њега сам по себи изузетно искуство. Дин не помиње злочине које су он и његови саборци чинили по Босни, а тај очигледно није занимао ни британског новинара који га је интервјуисао.

Би-Би-Си: Нисте се плашили?

Дин: Искрено, мислим да сам се на почетку плашио непознатог више него чињенице да крећем на пут који би могао да се заправо оконча мојом смрћу.

Би-Би-Си: Да ли сте желели да постанете мученик, да ли сте желели да умрете?

Дин: Да.

Он каже да је при крају рата у Босни почео да примећује нешто код преживелих сабораца, а то је да су почели да прихватају антизападни, антиглобалистички став да се међународна заједница уротила против мулсимана у Босни пошто су почели да бележе ратне успехе, па је хтела да оконча рат пре него остваре још неку победу.

- То је барем био утисак. И са тим утиском, мислим да су почели да осећају да се Запад бори против ислама као религије… а то је водило даљој радикализацији која је олакашала њихов прелазак из муџахедина у оперативце џихада. Босна је била школа у којој су "рођени" многи талентовани лидери Ал Каиде. Халид Шеик Мухамед (оптужен да је стајао иза напада 11. септембра 2001.) био је један од људи који су били у Босни - наводи Дин.

Он се сећа да је са овим терористом седео на неком венчању.

- Једна од ствари коју ми је рекао била је: "Па, изгледа да се рат у Босни завршава, да је крај на видику, али шта ће се десити након рата? Питање је да ли ћемо ми лутати планетом од једне безнадежне битке до друге у покушају да спасемо муслиманско становништво док неко други не дође и узме почасти у наше име" - пренео је Дин тадашње речи организатора терористичких напада на САД.

Дин је једва изашао из тинејџерског периода када је после четири године и два месеца ратовања у Босни и каснијег обучавања јеменских регрута Ал Каиде у Авганистану требало да оде на лечење у Персијски залив. Након што је одлучио да се не врати у ту организацију, нашао се у рукама агената МИ6.

Каже да су га преобратили за 11 дана. У Лондон је стигао 16. децембра 1998. и отада је кренула његова каријера британског шпијуна у редовима Ал Каиде.

 


http://www.blic.rs/Vesti/Svet/539274/Ispovest-britanskog-spijuna-iz-Al-Kaide-Zbog-srpskih-nacionalista-sam-postao-mudzahedin

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2015 >
н п у с ч п с
1 2 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску