• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Лидери Ал Каиде поникли у БиХ
Лидери Ал Каиде поникли у БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
среда, 04 март 2015 00:00

Драгана Радушки - 03.03.2015 21:02

ЛОНДОН - Босна је била школа у којој су поникли многи талентовани лидери Ал Каиде.

Халид Шеик Мохамед, који је био архитекта напада 11. септембра, такође је један од оних који су били у Босни, изјавио је Ајман Дин, један од првих чланова Ал Каиде, који је 1998. године постао шпијун британских обавјештајних служби МИ5 и МИ6.

"Мој утисак је био, бар у то вријеме, да је он боравио у Босни како би запазио таленте, рецимо то тако, који би били корисни у каснијој борби. Сјећам се да смо једном заједно сједили на неком вјенчању, један поред другог, и да ми он тада рекао: 'Ето, у Босни је већ крај рата, али шта ће се десити послије рата? Питање је да ли ћемо лутати свијетом од једне до друге битке, покушавајући да спасимо муслимане, док ће истовремено неко други добити заслуге за то?'

Другим ријечима, власт ће бити секуларна и неће владати шеријатски закон. Тада ми је рекао да морамо размислити о другом фронту, гдје ћемо служити исламу и гдје ћемо суштински ускрснути дух џихада у муслиманском свијету. Мислим да је тај његов мали говор била прва назнака да ће џихад постати инструмент да се руше режими и крене у терористички рат против свих америчких интереса у региону", испричао је Дин у емисији "ХардТалк", емитованој на ББЦ-ју, гдје је говорио о својим џихадистичким почецима, који су били управо у БиХ.

Дин је одрастао у Саудијској Арабији, гдје је совјетска окупација Авганистана током осамдесетих довела до перцепције да је џихад племенити концепт, којем се и он желио придружити. Био је још тинејџер када се Југославија распала, а бх. муслимани се нашли у опасности. Заједно с пријетељем Халидом ал Хаџом, који је касније постао лидер Ал Каиде у Саудијској Арабији, кренуо је у БиХ да постане муџахедин.

"Рекао бих да је то једно од најзначајнијих искустава које сам прошао. Наиме, био сам обични књишки мољац из Саудијске Арабије, који се, сасвим изненада, нашао у босанским планинама држећи калашњиков, што ми је давало осјећај огромне моћи - осјећај да учествујем у исписивању историје, а не само да је посматрам са стране", почиње своју причу Дин и додаје:

"И истовремено, бити у војном кампу за обуку, добити знање о нечему о чему хиљаду година не бих помислио, о борби и ратној тактици, војним маневрима, те обучавати се уз толико људи различитих националности, којима је једини заједнички фактор био то што су сви били муслимани и сви су били ту да учествују у џихаду, у одбрани босанског становништва, све то је било једно невјероватно искуство", каже Дин.

Додаје да се у почетку више бојао непознатог него што се бојао чињенице у шта улази, што одлази на пут који је евентуално могао завршити тако што би сви погинули.

"Лагао бих када бих рекао да се нисам бојао смрти, али сам почео да се мирим с идејом да улазим у Босну и врло вјероватно никада нећу изаћи из ње", рекао је Дин, додајући да је желио да постане мученик (шехид).

"Међутим, већ пред крај рата у Босни међу својим саборцима сам почео да примјећујем нешто друго. Они који су преживјели почели су да усвајају тај неки антизападњачки, антиглобални осјећај да је цијела глобална заједница у завјери против муслимана у Босни, јер су добијали у рату, па су вјеровали да глобална заједница жели да оконча рат прије него постигну још више побједа. Заправо имали су такву перцепцију. И с том перцепцијом, мислим да су сви они почели да вјерују да је Запад у рату против ислама, као религије... И то је довело до додатне радикализације, што их је трансформисало од муџахедина у џихадисте", истакао је Дин.


Додик: То се знало

Коментаришући изјаву Ајмана Дина, једног од оснивача Ал Каиде, а данас шпијуна Велике Британије, коју је дао ББЦ-ју, о томе да је БиХ била средиште ове терористичке организације, Милорад Додик, предсједник РС, рекао је да се то знало и да су неки страни извори тврдили да је Бин Ладен био гост Алије Изетбеговића у вријеме рата те да је тада и створена јединица муџахедина.

"Сад када су њима почели да сијеку главе као што су нама сјекли по Озрену, то им је интересантно", рекао је Додик.

 У.В.

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Lideri-Al-Kaide-ponikli-u-BiH-292045.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< март 2015 >
н п у с ч п с
1 2 3 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Помоћ за Републику Српску