• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Нова радикално-исламистичка села регрутују џихадисте
Нова радикално-исламистичка села регрутују џихадисте Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
петак, 04 јул 2014 16:23

У затворена исламистичка села у Федерацији БиХ долазе салафисти и екстремисти из разних земаља...Беч је најважнији центар салафистичког радикализма и тероризма у југоисточној Европи...Сукоб у Сирији веома популаран међу насилним, екстремним салафистима...

БЕЧ, 3. ЈУЛА /СРНА/ - У БиХ /тачније у Федерацији БиХ/ основана су нова радикално-исламистичка села, у којима се стриктно негирају принципи демократског и отвореног друштва, а становници тих села одржавају везе за бечким салафистима - упозорава аустријска обавјештајна агенција БВТ.

Током протеклих година откривено је да људи из разних земаља, укључујући Аустрију, одлазе у та села.

У том смислу, потенцијалну пријетњу представља стварање подкултурних групација или стриктно одвојених заједница, које могу да проведу индоктринацију и регрутацију нових чланова - наводи аустријска безбједносна служба.

Утврђено је да џихадистички борци са западног Балкана одлазе у Сирију.

Чињеница да се активисти на Балкану "умрежавају" и да су конкретно повезани са групацијама у Западној Европи - веома је важна за Аустрију.

Извјештај указује да је вишегодишње занемаривање овог проблема изазвало данашњу ситуацију да се салафистички радикализам, зачет ради стварања озбиљних проблема на Балкану, сада враћа као бумеранг Аустрији.

Како наводи портал "Двадесет комитета" Џона Шиндлера, професора за безбједносна питања на америчком Поморском факултету, најважнији центар салафистичког радикализма и тероризма у југоисточној Европи је Беч.

Аустријски званичници покушавали су да то сакрију "под тепих", пошто се тиме нарушава имиџ земље, али су безбједносне службе већ дуже вријеме свјесне озбиљности проблема.

У априлу ове године двије аустријске тинејџерке поријеклом из БиХ отишле су у Сирију ради брака са џихадистима - и то је била медијска сензација.

Мевлид Јашаревић, који је пуцао на Америчку амбасаду у Сарајеву у октобру 2011. године, иако је рођен у Србији, одрастао је у Бечу и тамо се радикализово много више него на Балкану.

Када се погледа уназад ка деведесетим годинама прошлог вијека, бројни случајеви тероризма и радикализма у југоисточној Европи значајно су повезани са Аустријом, посебно са Бечом.

Портал преноси упозорење аустријских безбједњака из тек објављеног извјештаја за 2013. годину да је сукоб у Сирији постао веома популаран међу насилним, екстремним салафистима.

Етнички је разноврстан спектар регрута за сукоб у Сирији, али је мотив јединствен - џихад, упозорава аустријски БВТ.

Агенција у извјештају директно указује на западни Балкан, тачније на БиХ /Федерацију БиХ/ и њену повезаност са Аустријом, и наводи да је то кључна веза са растом радикализма и одласком младих добровољаца у Сирију ради џихада.

 

http://www.srna.rs/novosti/219167/nova-radikalno----islamisticka-sela--regrutuju-dzihadiste.htm

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2014 >
н п у с ч п с
    1 2 3 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску