• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Ал Каида жели Балкански калифат
Ал Каида жели Балкански калифат Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
субота, 14 јун 2014 17:01

Према подацима полиције, у БиХ има око три хиљаде регистрованих исламиста, такозваних Ал каидиних "спавача", спремних да крену у акцију - наводи експерт за антитероризам Милан Мијалковски

Разговарала: Весна ШУРБАТ

БЕОГРАД, 12. ЈУНА /СРНА/ - Експерт за антитероризам Милан Мијалковски упозорава да Ал каида непрестано јача на Балкану, те да је њен план стварање "балканског калифата".

Мијалковски, професор на београдском Факултету безбједности и некадашњи високи официр контраобавештајне службе Југословенске армије, наводи да би "границе тог калифата биле читав Балкан - укључујући Хрватску".

"Њихове амбиције су велике - Бугарска, Србија, Хрватска - докле је досезало Отоманско царство, па Бихаћ, Цазин, Задар... Они јачају, за сада регрутују нове чланове, иду на омасовљење и имају подршку из иностранства", наводи Мијалковски у интервјуу Срни.

Према подацима полиције, у БиХ има око три хиљаде регистрованих исламиста, такозваних Ал Каидиних "спавача", спремних да крену у акцију.

"Ако узмемо да их је три пута више на цијелом Балкану - то је онда десетак хиљада. Замислите да позову на џихад и да крену у тероризам", истиче Мијалковски и подсјећа на Ал Каидин план да се до 2020. године изврши исламизација Балкана, који би требао да постане њихов главни центар.

Он наводи да "план 2020" иде по етапама, да исламисти придобијају нове присталице и чланове, иду на индоктринацију, проповиједање, а у припеми је и физичка сила.

"Терористички напади у Бугојну и на америчку Амбасаду били су `излети` и `недисциплина` у оквиру исламистичке организације. Они чекају погодан тренутак, јачају организационо, у моралном и материјалном смислу се наоружавају, јачају већ успостављену инфраструктуру", прецизира Мијалковски.

Исламисти дјелују на неинтегрисаном дијелу Балкана, а циљ су Србија, БиХ, Црна Гора и Македонија, које још нису ни у НАТО-у, ни у ЕУ.

Мијалковски наводи да су исламисти Ал каиде пребачени на Балкан са простора Авганистана, уз подршку других моћних муслиманских земаља, али и западних хришћанских земаља, што је преседан, и упозорава да се на овим просторима не схвата реална опасност од Ал каиде.

Мијалковски истиче да су исламисти масовно дошли у БиХ и да је више хиљада муџахедина ратовало у редовима муслиманске војске током деведесетих, која се представљала као "армија БиХ".

Према његовим наводима, неколико стотина овдашњих вехабија већ се бори на страни исламиста у Сирији и Ираку и тамо се оспособљавају за оружана дејства.


http://www.srna.rs/novosti/212989/al-kaida-zeli-balkanski-kalifat.htm

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2014 >
н п у с ч п с
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Помоћ за Републику Српску