• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини У џихаду Албанци и Босанци
У џихаду Албанци и Босанци Штампа Ел. пошта
Написао Вести   
четвртак, 08 мај 2014 14:37

08. 05. 2014. 05:45h |  Б. Божин - Вести

Истраживања швајцарског недељника "Зонтагсцајтунг" на Фејсбуку и осталим мрежама су показала да је око 15 особа из ове земље отишло у Сирију и придружило се борбама исламиста. Према речима новинара Данијела Глоса, већина њих су албанског или босанског порекла.

- Имена су им само делимично идентификована. Један Босанац под именом Валдес је има место боравка у Кринсу (Луцерн). Таст му је босански досељеник који има бројне контакте са радикалним муслиманима у домовини. Валдес припада групи џихадиста, који су још екстремнији него старије генерације у његовом окружењу - констатује швајцарски новинар.

 

Први контакти

Пошто европски муслимани, који желе да се прикључе рату у Сирији, махом не говоре арапски, постоје посредници који им обезбеђују везе са исламистичким борбеним групама. Ту је интернет веома важан како би се успоставили први и прави контакти, каже новинар "Зонтагсцајтунга".

 

Он додаје да док родитељи настоје да се интегришу у швајцарско друштво, њихова деца ступају у контакте са фундаменталистима.

- Валдес је 2011. учествовао на годишњој конференцији Исламског централног савета Швајцарске (ИЗРС), а на Фејсбуку је пријатељ са огранком у Базелу и са многим особама из окружења ИЗРС. Иако нема доказа да ова организација регрутује борце за Сирију, чињеница је да је грађански рат у тој земљи велика тема за ИЗРС и његове симпатизере. Џихад је за многе од њих легитиман, иако се официјелно одвраћа од пута у Сирију и наглашава да су они против насиља и екстремизма - каже новинар Глос.

Валдеса је открило то што је на Фејсбуку изабрао лого екстремистичког покрета Исламска држава Ирака и Леванта (ИСИЛ) као слике на профилу. Упадљива су и његова пријатељства са другим фундаменталистима и сиријским борцима, а осим тога швајцарски џихадисти размењују многе пропагандне видео-снимке из кампова за обуку исламиста у Сирији.

Тако се шире текстови и пошта са џихадистима из других европских земаља. Из тих контаката се види да швајцарски исламисти нису затворена група, него да су повезани у међународне мреже које су језички структуиране - за оне који говоре француски, немачки, албански или босански. Уз њих иду и симпатизери или пропагандисти, који шаљу слике и чланке и делом их сами преводе.

 
Важна је препорука

На питање како се Швајцарци и мигранти који ту живе прикључују борбама у Сирији, Данијел Глос каже да постоји неповерење према Европљанима генерално, јер се исламисти плаше инфилтрирања западних тајних служби у њихове редове.

Поверење се стиче кроз препоруке верних исламиста и њиховим сталним посматрањем и праћењем.

 


http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/401818/U-dzihadu-Albanci-i-Bosanci

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2014 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Помоћ за Републику Српску