• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Вехабијски вођа Боснић звецка сабљама!
Вехабијски вођа Боснић звецка сабљама! Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
уторак, 18 фебруар 2014 18:16

Драган Сладојевић - 18.02.2014 08:36

БУЖИМ, БАЊАЛУКА - Хусеин Билал Боснић, вехабијски вођа и проповједник вехабизма из Бужима, у својој најновијој хутби спомиње судњи дан, те додаје да ће тада "сабље добро резати".

"Неки ће казати када чују овај хадис: 'Погледај, молим те лијепо, ви вазда око неких сабљи, ви вазда око неког оружја!' Сви су наоружани до зуба, и убише свагдје. И нене и деде туку", каже контроверзни вехабијски вођа.

Боснић цитира и изјаву једног проповједника, која гласи: "Послат сам са сабљом, прије судњега дана", да би потом истакао да је "кијамет близу", да ће доћи судњи дан, те да ће тада "сабље добро резати".

"И ево, оно што можемо још разумјети, јесте да ће сабље пред судњи дан добро резати. Они који не дају истини да прође, они рахмета и милости неће имати", поручио је Боснић.

 

Додаје да муслимани, када сабљу носе, употребљавају је "само када  господар каже, а не по својим ћеифима".

Осврћући се на немире у ФБиХ, Боснић истиче да "народ сам себе понижава", казавши да је исправно мијењати систем, а не људе.

"Нисмо ништа ријешили ако умјесто Хасе поново каквог 'Лоповића' доведемо. Ако мијењамо фаце, ништа нисмо ријешили, али ако мијењамо систем, онда смо и за овај и за будући свијет добро се опредијелили", каже Боснић и моли Алаха да се из овога извуку поруке, и додаје "да понижења неће престати ако буду леђа Алаховој књизи окретали".

"Из овога хадиса покушаћемо одређене поруке и поуке извући", подвлачи Боснић, те истомишљеницима у хутби поручује да је дошло вријеме да своје очи добро отворе.

Свака оваква порука је данас велика опасност за све у БиХ, каже Кошарац

Да Боснићеве ријечи нису прошле незапажено, свједочи и податак да је спорни видео, објављен на YоуТубеу, већ погледало више од 1.800 људи. То је и те како забринуло стручњаке за безбједност.

Сташа Кошарац, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ, каже да је очигледно да на поруке које шире припадници вехабијског покрета нема адекватне реакције надлежних институција.

"Посебно треба истаћи да не постоје адекватни напори безбједносних и правосудних институција на нивоу БиХ да се то питање ријеши. Поставља се само питање шта је сљедеће. Свака таква порука је данас велика опасност за све у БиХ ", каже Кошарац.

Марко Ницовић, члан Свјетске асоцијације шефова полиција, сматра да је ово што Боснић износи психолошко провоцирање.

"То су позиви на стварање нереда! Реч је о узнемиривању јавности, што је такође кривично дело", наглашава Ницовић, док су из полицијских агенција раније навели да прате поступке вехабија, како на терену, тако и на интернету.

"Независне" су већ објавиле серију текстова о фрапантним изјавама Боснића, али се он не смирује, већ и даље шири своје ставове међу истомишљеницима.


Мржња према полицији

У својој најновијој хутби Хусеин Билал Боснић распирује и мржњу према полицајцима.

Вехабијски лидер тврди да "полицију не воле ни најчеститија и најчистија створења - дјеца".

"Питајте дјецу полицајаца 'волите ли своје бабе', па ће рећи, ако смију, иза затворених врата и гдје не раде камере да их не воле", нагласио је он.


Боснићеви ставови:

•        Заговарао је да се од Срба и Хрвата узима десет одсто имовине, по узору на Османско царство, које је узимало харач.

•        Боснић је раније изјавио да је "тек почело да се крвари и неће стати, Алах најбоље зна, док год не дође побједа ислама".

•        Истомишљеницима је поручивао да треба сви да се мобилизују, те да стану у одбрану ислама.

•        Његови говори у вези с позивањима на џихад коштали су га накратко слободе. Хапшен је 2002. године, али је убрзо пуштен.

•        Хусеин Билал Боснић, како је раније сам потврдио, живи са четири жене, а како је утврђено, вјенчан је само са једном.

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Vehabijski-vodja-Bosnic-zvecka-sabljama-231587.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2014 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Помоћ за Републику Српску