• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Босански џихад у Сирији: У својој вјери, на туђој земљи
Босански џихад у Сирији: У својој вјери, на туђој земљи Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
четвртак, 10 октобар 2013 18:04

Слободна Босна - 10.10.2013 13:33

Сарајлија Елмедин Велић, који је прошлог мјесеца погинуо на сиријском ратишту у двадесетој години живота, био је припадник одреда Jaysh Muhamed Qa'atiba чији је емир (вођа) Бајро Икановић, осуђени терориста и одбјегли предводник вехабијске заједице у Хаџићима.

Иако је у Сирију отишао почетком године, Икановић је за кратко вријеме успио задобити повјерење заповједника јединице Jaysh al-Ansar al Mujaheed, најбројније и најмилитантније формације исламског фронта Al Nusrah (а заправо испоставе Al Qaide), који су га поставили за емира одреда у којем ратују махом селефије с Балкана.

Икановићев је замјеник Мирза Ганић уз Новог Пазара, њихови су суборци углавном пристигли из БиХ, Србије, Црне Горе, Албаније и са Косова, али има и добровољаца из кавкаских земаља. Сједиште им се налази у граду Азазу, четрдесетак километара удаљеном од Алепа, уз границу са Турском, гдје се у посљедњих мјесец дана ствара нова колонија балканских муџахида, који су у ратни плијен дограбили имовину протјераних и избјеглих Сиријаца.

Најприје су Бајро Икановић и Мирза Ганић штаб одреда Jaysh Muhamed Qa'atiba смјестили у велељепну вилу, коју су претходно „ослободили“ од дотадашњег власника, високопозиционираног члана Сиријског пријелазног вијећа. Кућа има властити извор воде, луксузно је опремљена, између осталог, у дворишту се налази и базен.

Будући да је освајање подручја на сјеверозападу Сирије пратило и протјеривање домицилног становништва, новопристиглим су џихад ратницима понуђене њихове празне куће и имања. Но, увјет за „рјешавање“ стамбеног проблема био је да муџахедини имају обитељи, због чега су се у посљедњих мјесец дана дали у потрагу за женама.

Међу првима се шеријатски оженио емир Бајро Икановић, који је нашао чак двије младенке - обје су поријеклом с Кавказа. Икановић је, иначе, у Хаџићима оставио супругу, са којом има и дјецу, а на нове бракове се одлучио јер његова жена није жељела отићи у Сирију.

 

 

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Bosanski-dzihad-u-Siriji-U-svojoj-vjeri-na-tudjoj-zemlji-213123.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску