• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Вехабије из БиХ пријете Европи
Вехабије из БиХ пријете Европи Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
среда, 28 август 2013 15:13

28/08/2013 | 09:55  | Агенције

На страни радикалних исламиста у Сирији, Авганистану, Ираку, Чеченији, Ингушетији и Дагестану бори се најмање 340 грађана БиХ, наводи се у Информацији о стању безбједности у БиХ парламентарне комисије за одбрану и безбједност и упозорава да радикални исламски покрет који се развија у БиХ постаје озбиљна пријетња по безбједност цијеле Европе.

Предсједавајућа Комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић рекла је за "Вечерње новости" да безбједносни извештаји говоре да би повратак радикалних исламиста у БиХ могао да дестабилизује политичку и безбједносну ситуацију у земљи, те истиче да је став овог тијела да би законом требало забранити одлазак држављана БиХ на ратишта широм свијета.

"И извјештај Стејт дипартмента указује да јача радикални исламски покрет у БиХ, а да је проблем у неефикасној и некоординисаној борби надлежних институција и служби против овог зла савременог доба", указала је Мајкићева.

Мајкићева каже да безбједносне службе морају сачинити ефикаснији план мјера за сузбијање пријетњи од вехабијског тероризма.

У Информацији је наглашено да су домаће безбједносно-обавјештајне службе обрадиле 36 предмета који се односе на регрутовања припадника радикалних исламских покрета у БиХ за одлазак на свјетска ратишта.

Безбједњаци су анализирали чак 71 предмет у вези са трговином оружја и експлозива у БиХ, пишу "Вечерње новости".

Све безбједносне процјене упућују на појачане терористичке активности припадника вехабијског и селефијског покрета у БиХ, а суштинско питање је како ће повратак џихадиста са свјетских ратишта утицати на безбједносну ситуацију у земљи.

 

Радончић за санкционисање џихад-ратника

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић заложио се да власти БиХ донесу посебан закон на основу којег би "џихад-ратници", данас расути по кризним тачкама широм свијета као што је Сирија, били санкционисани након повратка у БиХ.

Радончић је Парламентарној скупштини предочио обавјештајне процјене да чак 340 држављана БиХ, махом сљедбеника вехабијског покрета, ратује у Сирији, Авганистану и другим жариштима, што му је, како пише "Прес Републике Српске", била основа да пласира идеју о усвајању закона, који би фактички санкционисао све потенцијалне "добровољце" из БиХ у разним формацијама у иностранству.

Лист пише да би БиХ овим потезом, уколико би таква намјера добила политичку подршку, постала једна од ријетких земаља, ако не и једина на свијету која би формално–правно уредила овај проблем, иако је, према мишљењу аналитичара, тој појави практично немогуће стати украј.

Овај проблем је, како пише лист, ескалирао у току посљедњих годину дана, па је тако данас, према изјавама самих припадника вехабијског покрета, само у Сирији, као најактивнијем свјетском ратишту данашњице, под оружјем неколико стотина држављана БиХ, који су у јавним иступима отворно пријетили да ће прави проблеми настати тек кад се они врате кући, обучени и спремни за нови рат.

 

М.К.     


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=94778

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< август 2013 >
н п у с ч п с
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Помоћ за Републику Српску