• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини У одреду "Ал Нусрах" у Сирији боре се 52 џихадиста из БиХ
У одреду "Ал Нусрах" у Сирији боре се 52 џихадиста из БиХ Штампа Ел. пошта
четвртак, 25 јул 2013 12:43

25/07/2013 | 11:19 | РТРС    

Иако конзервативни ислам није цијењен међу либералним и секуларним бошњачким и албанским заједницама на западном Балкану, радикалне групе показују све веће онлајн и присуство у стварном животу. Наводи се то у тексту под називом “Са 'Јутјуба' у џихад - волонтери са Балкана у Сирији”, објављеном на сајту “Трансконфликт”, лондонске организације која се бави унутаретничким односима на Балкану.

- Охрабрене финансијском подршком из арапских земаља и користећи сталну економску и политичку кризу у региону, радикалне групе су постале много самопоузданије, упркос полицијском надзору и рацијама - наведено је у тексту.

Истакнуто је да грубе процјене указују на то да постоји више од хиљаду европских џихадиста који се боре са побуњеницима у Сирији.

- У многим аспектима, највећа безбједносна пријетња није шта они тамо раде, него оно што могу бити у стању да ураде када се врате - истакнуто је у тексту.

Додато је да, када је ријеч о Балкану, подаци указују на то да је око 300 локалних исламиста отишло да се бори за сунитске циљеве у Сирији, прије свега из БиХ, Албаније, Македоније и Србије, односно из Санџака.

- У БиХ, гдје су се, послије рата деведесетих година, на неколико локација населиле селефије и муџахедини, ситуација је алармантна. Према различитим изворима, око 52 волонтера напустила су БиХ и придружила се одреду “Ал Нусрах”, широко познатом по сарадњи са “Ал-Каидом” - пише у тексту.

Стоји и то да је њихово регрутовање организовао Нусрет Имамовић, вођа екстремистичке селефијске заједнице у селу Горња Маоча у сјеверној БиХ и Џевад Голош из Мостара, који води фондацију “Дару-л-Кур'ан”.

Наводи се и да бошњачки сајт “Ислам Иман” објављује преведене текстове Међународне уније за муслиманске студије, у којима се позива “муслиманска нација да испуни своју обавезу да брани браћу и сестре у Сирији, који се боре у једној од најжешћих битака данас”.

Најактивнија пропаганда о сиријском грађанском рату, наведено је, може се видјети на селефијском сајту “Пут вјерника”.

- “Пут вјерника” слави сва кретања побуњеничких снага, посебно “Ал-Каиде” и сродних група страних муџахедина - наводи “Трансконфликт”.

- Већина младих људи је мобилисана и радикализована путем интернета, гдје их је прича за џихад подстакла да се придруже борби. Пол Вуд са Би-Би-Сија је отишао толико далеко да тврди да “ово изгледа као да је први 'Јутјуб' рат” - закључено је у тексту.

 

Србија

Наводи се да су два грађанина Србије, Елдар Кундаковић из Новог Пазара и Адис Салиховић из Рожаја, недавно изгубили животе у Сирији, а подсјећа се и на студента из Бујановца Муаза Ахметија, који је убијен у мају, као и на прошлогодишњу смрт Намана Демолија из Приштине.

- Одређени радикални имами у Санџаку, мале селефијске заједнице и са њима повезане невладине организације обезбиједили су реторичку и логистичку подршку, укључујући и организовање путовања у Сирију - истакнуто је и додато да је замјеник новопазарског муфтије Решад Плојовић рекао да ако неко жели да помогне народу у Сирији, нико не би требало да га зауставља.

 

Нови снимак из Сирије

На интернету се појавио нови снимак из Сирије на којем су актери особе поријеклом из балканских земаља: муџахедини са Балкана позивају омладину у џихад.

Снимак је на Фејсбуку објавио Јасмин Кесеровић, звани Мухаммед, из Завидовића, а врло брзо су га на својим профилима подијелиле десетине особа.

На снимку који траје 5 минута једина особа којој није сакривено лице је Мирза Ганић, поријеклом из Новог Пазара. "Омладина спава. Овај умет спава, а Алах каже у Кур'ану да нису исти они који сједе и они који се боре", дио је позива који објављују муџахиди с Балкана.

Р.К.     


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=92453

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску