• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Пронађено оружје иранског и шведског порекла
Пронађено оружје иранског и шведског порекла Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
среда, 10 јул 2013 21:09

10. 07. 2013 | Срна

Припадници Агенције за истраге и заштиту (Сипа), уз асистенцију Оружаних снага БиХ, пронашли су у селу Колашевићи, општина Тешањ, 588 кумулативних пројектила за ручни ракетни бацач, 589 барутних пуњења за пројектиле и 60 пројектила од 84 милиметра за бестрзајни топ, рекла је полицијски службеник Сипе Кристина Јозић.

Јозићева је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву навела да су ручни ракетни бацачи и барутна пуњења за пројектиле иранског порекла (Надер), а пројектили за бестрзајни топ шведског порекла (Карл Густав).

Она је нагласила да је, према расположивим обавештајним подацима, оружје, које је пронађено у акцији кодног назива "Тешањ", на поменути локалитет плански и организовано скривено 2002. године, по наређењу лица која су обављала одређене функције у оквиру локалне власти.

Реч је о оружју које је сакривено и након рата није предато у акцији прикупљања муниције и наоружања "Жетва" коју су проводиле међународне снаге у БиХ.

Мајкић: Одакле толико оружја у Тешњу?

Председавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је необично да је на једном месту у БиХ могла бити пронађена толика количина наоружања као у Тешњу.

- Сигурно је да није јасна ситуација и да СИПА мора да уради свој део посла и испита одакле толико оружја, муниције и минско-експлозивних средстава на једном месту - изјавила је Мајкићева.

На питање да ли су активностима Сипе обухваћени посланици СДА у парламенту БиХ Шемсудин Мехмедоцвић и Шефик Џаферовић, Јозићева је одговорила да тренутно не може говорити о именима.

Према њеним речима, лица која су предмет интересовања у акцији "Тешањ" доводе се и у везу са паралелном акцијом Сипе која се односи на ратне злочине.

Јозићева је подсетила да је акција почела 8. јула и да још траје, те да су јуче су на лицу места због безбедности уништена три ракетна ручна бацача.

Она је додала да Сипа располаже оперативним сазнањима која указују да је већа количина пешадијског наоружања, прикљупљена на више пунктова у Зеничко-добојском кантону, илегално пребачена на Косово.

Јозићева је рекла да Сипа, по наредби Суда и Тужилаштва БиХ, наставља активности у предмету "Тешањ", с циљем откривања одговорних за скривање наоружања и документовању ових незаконитих радњи.

 

http://pressrs.ba/sr/vesti/hronika/story/41033/Prona%C4%91eno+oru%C5%BEje+iranskog+i+%C5%A1vedskog+porekla.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску