• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини У Тешњу пронађено оружје муџахедина?
У Тешњу пронађено оружје муџахедина? Штампа Ел. пошта
Написао Независне новине   
среда, 10 јул 2013 20:58

Драган Сладојевић - 10.07.2013 08:30

ТЕШАЊ - Припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) открили су на подручју Тешња велику количину закопаног војног наоружања, муниције и експлозивних средстава, и према првим информацијама, ријеч је о највећој количини убојитих справа пронађених од претходног рата до данас.

Убојите справе ископане су у шуми на подручју села Калошевићи, на некадашњој линији разграничења. Према ријечима Кристине Јозић, полицијског службеника СИПА, поријекло и намјена биће утврђени истрагом.

"Активности на ископавању војног наоружања настављају се и процјењује се да ће потрајати неколико дана", казала је Јозићева.

Да је ријеч о значајним количинама оружја, потврђују и у Тужилаштву БиХ.

"До сада је пронађена изузетно велика колична ручних бацача и експлозива. На мјесту проналаска ископано је више стотина минско-експлозивних средстава и ручних бацача", кажу из Тужилаштва БиХ те напомињу да ће, заједно са припадницима СИПА, на овом случају да раде и наредних дана.

Из Тужилаштва БиХ такође наводе да се наставља и истрага како би било откривено ко стоји иза скривања пронађене количине оружја и експлозива, али је за српско становништво из Тешња све јасно као дан.

"То оружје закопало је некадашње руководство СДА на челу са Шемсудином Мехмедовићем, који је за вријеме протеклог рата био начелник тешањске Станице јавне безбједности (СЈБ)", испричао је "Независним" извор упућен у истрагу, а у Тешњу се неслужбено сазнаје да су овим оружјем наоружавани муџахедини, који су се током деведесетих борили у редовима  Армије РБиХ.

Све је то, међутим, тек врх леденог бријега, јер је, наводно, један дио још раније отишао у свијет, те су се њиме наоружавали побуњеници.

Наши извори истичу да је оружје "било закопано управо по налогу Мехмедовића", иначе актуелног посланика СДА у парламенту БиХ.

"Мехмедовић и његови сарадници говорили су јавно како су Срби у Тешњу масовно наоружани. То није била истина. Наоружање које се набављало било је у рукама СДА", тврди један од некадашњих становника с овог подручја, иначе Србин.

Спекулише се да је "Мехмедовић лично наредио да се оружје складишти, те дио прослиједи за наоружавање муџахедина, а потом опет допуни како би имали велику базу наоружања у срцу БиХ". Сазнаје се, такође незванично, да "Мехмедовића, иначе бившег министра унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона, терете за ратни злочин".

"Издавао је наредбе за хватање Срба и њихово привођење, те је лично учествовао у неким испитивањима и изнуђивању признања од српских цивила, које је присиљавао да служе у такозваној Армији РБиХ, а потом им онемогућавао напуштање подручја општине Тешањ", закључује наш саговорник.

Али, како би се коцкице посложиле, треба подсјетити да бројни документовани злочини против српског становништва у БиХ у протеклом рату већ годинама сакупљају прашину у Тужилаштву БиХ, попут случаја "Атиф Дудаковић" и "Добровољачка улица". Српске породице жртава, познато је, траже правду.

"Иза свега стоји политички утицај на Тужилаштво и Суд БиХ, при чему Срби бивају осуђени, а предмети који се воде против Бошњака гурају се под тепих. Један од примјера политичког притиска је и случај Мехмедовића, високопозиционираног функционера СДА, заступника и замјеника предсједника Клуба заступника СДА у Парламенту БиХ", каже наш извор.

Ипак, како незванично сазнајемо, клупко око Мехмедовића све је тање. СИПА, из које јуче нису жељели да откривају детаље, наводно спроводи истрагу о затварању и злостављању српских цивила од прољећа до јесени 1993. на подручју Тешња.

Шемсудин Мехмедовић, наводно, лично наредио да се оружје складишти

"Тада су готово сви Срби напустили ову општину због репресије која је провођења према њима од стране припадника Станице јавне безбједности Тешањ, на чијем је челу био Мехмедовић", истиче наш извор.

Није вишак подсјетити да су чланови Експертског тима за борбу против тероризма раније упирали прст у Мехмедовића, за којег су казали да у "полицијском извјештају стоји да ништа није предузео против муџахедина који су му за вријеме рата донијели четири одсјечене главе у Полицијску станицу Тешањ".

Наводно, СИПА је током истраге дошла до сазнања да су припадници СЈБ Тешањ починили ратни злочин, односно притварање и заробљавање Срба, по избијању рата у БиХ, а по наредбама управо Мехмедовића, и то све под изговором да је српско становништво у овој општини "масовно наоружано" (што је досадашњом истрагом оповргнуто).

Истрагом су, тврде наши извори, откривени и директни починиоци овог кривичног дјела, "који су поступали под директном палицом Мехмедовића те починили ратни злочин примјеном психичке и физичке силе према грађанима српске националности, од којих је један Србин и смртно страдао".

"Није јасно зашто Тужилаштво овај предмет не рјешава, јер је ријеч о функционеру државног парламента", истиче наш саговорник.

Иначе, осим што многи већ годинама понављају да Тужилаштво БиХ и Суд БиХ процесуирају убједљиво највише Срба, одраније је познато да је БиХ у фокусу због наоружавања и илегалног извоза оружја у земље под ембаргом. Упоредо с тим води се и истрага против појединаца из Министарства одбране БиХ, а због илегалне продаје оружја из наше земље.

 

Подијељени хеклери и гранате

Шемсудин Мехмедовић, функционер СДА, и раније је био у фокусу јавности, и то због наводне подјеле оружја грађанима, због чега је против њега вођен судски процес.

Мехмедовић је, према оптужници коју су раније објавили медији, наредио да се из полицијског магацина у Зеници дислоцира 500 пушака аргентинки и 50 хеклера, 38.000 метака калибра 7,62 мм и 90 граната за РПГ. Оружје и муниција су подијељени на подручју Зенице и Тешња.

 

http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/U-Tesnju-pronadjeno-oruzje-mudzahedina-199878.html

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јул 2013 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску