• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини БиХ је предворје џихада
БиХ је предворје џихада Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
среда, 26 јун 2013 11:41

М. ФИЛИПОВИЋ | 26. јун 2013. 07:07

Студија ЕУ: Босна и Херцеговина је предворје џихада са новим генерацијама радикалних исламиста. Тренутно ратују широм света, а шта ће бити када се врате у земљу?

ЈАЧАЊЕ радикалних исламских покрета у Босни и Херцеговини, на принципима вехабијске и салафистичке екстремне идеологије, изродило је нову генерацију домаћих џихадиста - „белих ђавола“, који су озбиљна претња безбедности земље, али и Европе!

То је наведено у најновијој студији „Салафизам-вехабизам“ Генералне дирекције за спољну политику ЕУ.

Пошто је недавно америчики Стејт департмент упозорио да су исламски екстремисти претња безбедносном систему БиХ, сада и европске институције отворено говоре о томе.

У документу пише да су европске безбедносне агенције забринуте због ширења вехабизма и салафизма у БиХ.

Одлика „белих ђавола“ је одступање од класичног вехабијског изгледа, с брадом и кратким панталонама, како би неупадљивим изгледом лакше могли да изађу из БиХ и прелазе границе европских земаља.

- Радикална вехабијска заједница изазива забринутост да би исламски терористи могли БиХ да сматрају исламским предворјем Европе и да је користе као базу за своју логистику и регрутовање - наведено је у студији.

Експерт за безбедност из Бањалуке Предраг Ћеранић за „Новости“ каже да политичка и институционална криза у БиХ погодују јачању вехабијског покрета.

- Недовољна координација полицијских и безбедносних служби у земљи, уз актуелну политичку кризу, омогућава члановима радикалних исламских покрета да се повезују и јачају - сматра Ћеранић.

Он подсећа да су бројне вехабије из БиХ отишле да ратују широм света: у Чеченију, Либију, Сирију, и додаје:

- Суштинско питање је шта ће бити њихов следећи џихадски циљ када се са тих ратишта врате у Босну.

Поменути документ подсећа на неколико терористичких напада који су се десили последњих година у БиХ, као што су напад на Амбасаду САД у Сарајеву, хапшење вехабија због планирања терористичких напада на хришћане и снаге ЕУ у БиХ, терористички напад на полицијску станицу у Бугојну.

 

СПРЕМАЈУ СЕ ЗА СИРИЈУ

МЕДИЈИ у БиХ објавили су у уторак видео-снимак постављен на сервису "Ливе Леак", на којем је забележена наоружана група из БиХ, која се, наводно, спрема за одлазак на сиријско ратиште. На видео-запису се појављује девет мушкараца наоружаних аутоматским оружјем, који певају и узвикују "Алаху екбер". Они ће се, како пише у опису тог записа, придружити побуњеницима у сиријском граду Хама.

- Иако се претпоставља да вехабијски покрет окупља 3.000 од укупно 1,4 милиона муслимана у БиХ, њихово присуство је радикализовало многе људе и постало извор растуће забринутости ЕУ - пише у студији.

Наводи се и да су корени вехабија у БиХ резултат рата, када је у БиХ дошло око 3.000 страних исламских добровољаца, много оружја и новца. То је увело салафизам у БиХ, посебно саудијску верзију салафизма-вехабизма.


ОСАМИН ТЕЛОХРАНИТЕЉ

ДИРЕКЦИЈА ЕУ наводи да је у БиХ био и Насер Ахмед Насир Абдулах ал Бахри, познатији као Абу Јандал, лични телохранитељ Осаме бин Ладена.

- Иран и Пакистан снабдевали су босанске власти оружјем, а Саудијска Арабија дала је више од 373 милиона долара за „босански џихад“ и играла је главну улогу у вехабијском покрету кроз финансирање социјалних и верских институција - додаје се у студији.

 


http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:440859-BiH-je-predvorje-dzihada

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јун 2013 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 27 28 29
30            

Помоћ за Републику Српску