• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини СИПА саслушава због џихада бх. држављана у Сирији
СИПА саслушава због џихада бх. држављана у Сирији Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
среда, 22 мај 2013 14:42

22/05/2013 | 08:22 | Глас Српске

Припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) саслушали су осам лица повезаних са организованим одласком држављана БиХ на ратиште у Сирију, гдје се прикључују терористичким организацијама блиским "Ал-Каиди".

Извор "Гласа Српске" близак СИПА рекао је да су тројица саслушаних из Сарајева, тројица из Зенице, а двојица из Мостара.

- Још неколико лица биће саслушано идућих дана. Права акција о том питању у сарадњи са Тужилаштвом БиХ тек слиједи - рекао је он не могавши да прецизира да ли је неко од саслушаних задржан у притвору.

Полицијски службеник у СИПА Кристина Јозић казала је да СИПА предузима све активности у складу са Стратегијом за борбу против тероризма.

 

Федерални медији објавили су да држављани БиХ у џихад у Сирију одлазе уз помоћ вође селефијске заједнице у Горњој Маочи Нусрета Имамовића и посредника, сиријског студента, Џевада Голоша из Мостара.

- Имамовић већ мјесецима ради искључиво на сакупљању новца за ту сврху. Новац за то добија преко Беча из Јордана и Египта. Он, Абид Подбичанин и Мухидин Халиловић у марту су због тога путовали у Египат - каже извор близак истрази.

Зенички селефија Муаз Шабић, који је погинуо у сукобима у Сирији, Бајро Икановић и Енвер Лилић на сиријско ратиште отишли су уз логистичку и финансијску помоћ Имамовића. Он је Икановићу преко посредника уручио 3.000 КМ, а Шабићу је новац лично дао у Горњој Маочи.

У џихад у Сирију на Имамовићеву иницијативу отишли су и Сенад Хасановић и Армен Џелко из Хаџића, Харис Сивац и Мухамед Џераховић из Зенице, Бећир Хоџић из Високог, Мевлудин Цицвара из Витеза, Јасмин Кесеровић из Завидовића, Елведин Мемић из Сарајева, Мирзет Махмутовић из Сребреника.

Уз његово посредовање у Сирију су отишли и бивши припадници одреда "Ел-муџахедин" Фикрет Хаџић из Какња и Кенан Биједић из Високог, те Вилдан Кључо из Ливна, Нермин Спахић из Какња и Алдин Алибашић из Сарајева.

На сиријско ратиште отишла су 52 припадника селефијског покрета у БиХ и тамо су углавном приступили јединици "Ен-Нусра" коју америчка администрација означава као терористичку организацију повезану са "Ал-Каидом".

Добровољци за учешће у рату у Сирији окупљају се у турском граду Антакији, а потом организовано одлазе до турско-сиријске границе. У Сирију илегално улазе на прелазу Баб ел-Хава, а онда се окупљају у мјесту Сармада у Сирији, гдје се изводи и вјерска обука за сљедбенике Слободне сиријске војске.

УПОЗОРЕЊЕ

Позивајући се на изворе у Стејт департменту "Вечерњи лист" је објавио да су амерички и британски конзули у Сарајеву упозорили званичнике БиХ да "охладе" своје везе са Ираном, јер њихова будућност није Техеран, него Европска унија.

- Вашингтон је изгубио стрпљење кад је један магазин објавио да је током 2012. одобрено "200 виза за иранске предузетнике" који су посјетили БиХ. У њиховом друштву био је и ирански дипломата кога су потом пратиле израелске тајне службе и откриле да је посјетио Тајланд, Грузију и Индију, сва мјеста гдје су потом нападнути израелски грађани - наводи тај лист.

Ђ.В.    

 

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=87844

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< мај 2013 >
н п у с ч п с
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Помоћ за Републику Српску