• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Радончић: СДА и Бакир Изетбеговић довели вехабије у БиХ
Радончић: СДА и Бакир Изетбеговић довели вехабије у БиХ Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
недеља, 24 фебруар 2013 11:27

Танјуг | 23. фебруар 2013| 17:14

СДА и Бакир Изетбеговић довели су вехабије у БиХ и заједно са ИЗ не чине довољно да се супроставе ширењу тог покрета, тврди министар безбедности БиХ

Странка демократске акције (СДА) и Бакир Изетбеговић довели су вехабије у БиХ и заједно са Исламском заједницом не чине довољно да се супроставе ширењу тог покрета, тврди министар безбедности БиХ Фахрудин Радончић.

Министар сматра да Исламска заједница и СДА морају да политички едукују вехабије јер је то, каже, "првенствено њихова одговорност".

Радончић, преноси Радио телевизија Републике Српке писање агенција, истиче да су СДА и Изетбеговић довођењем вехабија највише штете нанели бошњачком народу, јер практикују веру која није аутохтона, а потом и Босни и Херцеговини.

 

 "Проблем вехабизма у БиХ је ојачан, или ће бити још већи зато што они који су га довели и они који га спроводе унутар Исламске заједнице не чине довољно напора да се демократским средствима супротставе његовом ширењу", упозорава министар безбедности.

Додаје да треба користити и сва могућа економска средства како би се људи запослили, јер би тада "били мање подложни свакој врсти манипулације".

Министарство безбедности БиХ, каже Радончић, улажу максималне напоре заједно са безбедносним службама да на најбољи начин спрече терористичке активности у БиХ.

"Моја је процена да БиХ нема алтернативу, осим да иде европским путем. Опасност од тероризма је иста као и у многим другим постратним земљама, јер је лакше доћи до средстава за извршење терористичког дела због много заостале муниције, граната и експлозива", сматра министар.

Упркос свему томе, Радончић поручује да се грађани у БиХ могу осећати безбедно, исто као грађани било које европске земље.

Враћање предавача у травничкој медреси Сафета Дургутија са хрватске границе, јер је осам година био на листи Комитета за противтероризам Савета безбедности УН, Радончић је оценио сувереним правом Хрватске да то учини ако сматра да представља опасност по њену националну безбедност.

Тероризам је глобалан процес, наглашава министар и истиче да ће БиХ имати велике изазове да створи простор безбедног живљења.

Надлежне агенције, додао је, због тога чине максимум да спрече било који облик кривичног дела, наравно и тероризма.

Најављену трибину вехабијских вођа из Горње Маоче Нусрета Имамовића и Бужима Билала Боснића, која ће се одржати у Тузли, Радончић сматра правом сваког појединца да мирно пропагира идеолошка, верска, политичка и друга уверења.

"Вехабизам и тероризам су две одвојене ствари и не мора да значи да је неко ко је вехабија повезан и са тероризмом", закључује Радончић.

 

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:421211-Radoncic-SDA-i-Bakir-Izetbegovic-doveli-vehabije-u-BiH

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску