• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Радикални исламисти из БиХ и Косова шаљу оружје у Сирију
Радикални исламисти из БиХ и Косова шаљу оружје у Сирију Штампа Ел. пошта
Написао Срна   
уторак, 19 фебруар 2013 16:28

19. 02. 2013 | СРНА

Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански рекао је да је могуће да су сиријски побуњеници добили ново наоружање од радикалних исламистичких организација из БиХ и са Косова, како је објавила израелска интернет страница "Дебка фајл", а да је тај посао, највероватније, обављен уз помоћ из Турске.

"Ако Израелци кажу да је то тако, онда је то тако пошто они имају најбољу обавештајну службу на свету и најбоље податке", навео је Лазански.

Он је рекао да је прошле године био у Сирији и да су му Сиријци рекли да су тамо били муџахедини који су дошли из БиХ и обучавани људи са Косова који су помагали сиријску опозицију.

 „То знам сигурно, то су ми они рекли", додао је Лазански.

Он је појаснио да су "корнет" и "фагот", које "Дебка фајл" помиње као могуће наоружање које је стигло са Балкана, руски противтенковски системи.

„Знам да је `фагот` био у БиХ, да га имају, и нешто `корнета` је исто било у БиХ. На Косову није било ни `фагота` ни `корнета`. Било је само `фагота` у наоружању југословенске војске на Косову, али то нису имали побуњеници", рекао је Лазански.

Према његовим речима, побуњеници у Сирији су „фагот" и „корнет" великом већином заробили од сиријске војске.

"Сиријска војска има и `фагот` и `корнет`. То су руски противоклопни системи. Они су то узели од њих. Не мора да значи да је то дошло. Мало је компликовано да се то преноси до Сирије из БиХ, али мислим да је то из арсенала сиријске војске", нагласио је Лазански.

Одговарајући на питање о могућем организатору и финансијеру поморског пута наоружања ка Сирији, Лазански је рекао да мисли да је "то одрадила Турска".

"Званична Турска помаже побуњенике у Сирији на све начине - финансијски, оружјем, путевима, инструкторима и са свим осталим", напоменуо је Лазански.

Свјетски медији објавили су раније вест да су припадници Хезболаха напали села на сиријској територији, а "Дебка фајл" навела је да се тиме жели скренути пажња са других дешавања у сукобу, међу којима и то да су побуњеници добили ново наоружање од радикалних исламистичких организација из БиХ и са Косова.

 


http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/33112/Radikalni+islamisti+iz+BiH+i+Kosova+%C5%A1alju+oru%C5%BEje+u+Siriju.html

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< фебруар 2013 >
н п у с ч п с
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Помоћ за Републику Српску