• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Тешањ: Нису пронађене главе српских бораца
Тешањ: Нису пронађене главе српских бораца Штампа Ел. пошта
Написао РТРС   
четвртак, 17 јануар 2013 20:11

БИХ | 17/01/2013 | 19:28 | РТРС

Извор: На локалитету Јабланица код Тешња, истражиоци су данас тражили посмртне остатке припадника Војске РС које су 1992. године на Црном врху заробили, а затим убили муџахедини.

МУП Републике Српске је 2005. године за овај злочин поднио кривичну пријаву против Шемсудина Мехмедовића, ратног шефа полиције у Тешњу, данас високог функционера СДА и посланика.

Тражени су посмртни остаци тројице бораца Благоја Благојевића, Ненада Петковића и Бранислава Ђурића , којима су муџахедини, након заробљавања на Црном врху, ритуално одсјекли главе, а потом их показивали на тешањској кули, пред зградом МУП-а и пред капијом логора у Јабланици. Њихова обезглављена тијела су размијењена, али главе још нису пронађене.

Ископавања су вршена на обалама рјечице Требашка, а у поподневним часовима истражиоци су напустили ово мјесто.

Милутин Мишић, члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ, рекао је да нису пронађени никакви скелетни остаци, и додао, да сматра да ће Тужилаштво у наредном периоду интензивирати истрагу о овом предмету.

Ексхумација на овом локалитету рађена је на основу оперативних сазнања СИПЕ и по налогу Тужилаштва БиХ. Упркос свему, ни овај пут није нађено ништа. Мишић наводи да се "дешава управо оно што нам се дешава на многим локалитетима, да је дошло до измјештања скелетних остатака жртава ради прикривања ратног злочина".

За овај злочин МУП РС је прије седам година поднио кривичну пријаву против ратног начелника полиције у Тешњу Шемсудина Мехмедовића, данас посланика у Парламенту БиХ и високог функционера СДА. Мехмедовић је, након покретања истраге, изјавио да зна своју прошлост, и да они који мисле да има и његових нечасних радњи, то треба и да докажу. Пријаве су поднесене против још седам припадника мјешовите војне формације тзв. Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља.


http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=78775

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< јануар 2013 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Помоћ за Републику Српску