• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Вехабије развијају терористичку мрежу
Вехабије развијају терористичку мрежу Штампа Ел. пошта
Написао ПРЕС РС   
понедељак, 24 децембар 2012 21:03

Бањалука 23. 12. 2012 | Пресс РС

 

ПРОЦЕС ПРОТИВ МЕВЛИДА ЈАШАРЕВИЋА ОТКРИО ШОКАНТНЕ ДЕТАЉЕ О ЈАЧАЊУ ЕКСТРЕМИЗМА У БиХ

Све што је изнесено на суђењу Мевлиду Јашаревићу, који је за терористички напад на америчку амбасаду у Сарајеву осуђен на казну затвора од 18 година, потврдило је да је вехабизам у БиХ постао препознатљива идеологија мржње, милитантна и искључива, која има за циљ да радикализује свест и друштвене односе у земљи, тврде стручњаци.

 

РЕШЕТАЊЕМ АМБАСАДЕ САД-а У САРАЈЕВУ ПОСТАО ЧЛАН БРОЈНЕ ЕКИПЕ ЕКСТРЕМИСТА... Мевлид Јашаревић

Вишегодишња затворска казна и терористички акт који је извео, сврстали су Мевлида Јашаревића у изузетно бројну екипу екстремиста који су починили слична дела у БиХ и иностранству. Подсећања ради, највећи терористички напади изведени у последњих 15 година у светским метрополама, имају једну изузетно важну заједничку тачку, а то је повезаност нападача са БиХ и држављанством ове земље. У основи свих терористичких удара изведених од стране особа из БиХ је вехабизам који, према тврдњама експерата, представља опасност, превасходно за уставни поредак БиХ, а затим и за регионалну стабилност и све западне и секуларне државе.

 

Брадурине одвлаче пажњу

- Вехабизам у уређеним земљама, па и у стабилним диктатурама не представља озбиљнију претњу, али у БиХ је ситуација другачија. Сигурно је да терористичка претња у БиХ не потиче само од вехабија. Поред те опасности, не треба потценити ни улогу разних, изузетно добро организованих, обавештајних служби Ирана, потпомогнутих одређеним политичким везама у врху бошњачке политике. Никога не треба да чуди што је неписмена светина са периферије стварна војска тог пројекта, док покварени лихвари и ратни профитери из Сарајева, Зенице и Травника имитирају крему те идеје. Оно што ми видимо, брадурине и заврнуте ногавице, и јесте ту да нам одвуче пажњу од финансијских трансакција и трансфера идеологије која стоји иза активности вехабија - упозорава експерт за тероризам Џевад Галијашевић.


Хронологија зла:

    1992 - 1996 - Серија напада на појединце и хрватске повратнике у деловима ФБиХ
    1995 - У Завидовићима убијени Горан Келер и Јадранко Божановић
    1997 - Експлозија ауто-бомбе у Мостару
    2002 - Убијена породица Анђелић у Коњицу
    2008 - Напад у тржном центру "Фис" у Витезу, погинуо радник обезбеђења
    2010 - Терористички напад на полицијску станицу у Бугојну, погинуо полицајац
    2011 - Мевлид Јашаревић пуца на америчку амбасаду у Сарајеву

Он, баш као и други стручњаци из ове области, наглашавају да отварање приче о овим питањима не значи ширење исламофобије јер је управо муслимански свет највећа жртва деловања терористичких организација као што је Ал-каида. У већини исламских земаља ниједан режим, или било која друга политичка олигархија, не подржава Ал-каиду. Међутим, кад је БиХ у питању, то по Галијашевићевим речима, није случај.

- У БиХ се Ал-каиди и њеним придруженим идеолошким формацијама признаје исламски легитимитет, иако је реч о највећим убицама муслимана у историји ислама. Иако је у БиХ, у крилу вехабијског покрета и њиховог учења око пет одсто укупне бошњачке популације, на Косову око три одсто, док на подручју четири већинске бошњачке општине у Рашкој области, чак око 18 одсто становништва подржава овај покрет, подршка коју верске и политичке елите дају вехабијама чини целу ситуацију још много сложенијом - сматра Галијашевић.

Семе зла

Три највећа терористичка напада у овом веку нису пала с неба. Историја напада које су извршиле вехабије у БиХ крајем деведестих дуга је и крвава, а семе зла посејано је у рату када су власти такозване РБиХ широм отвориле врата муџахединима и другим криминалцима из исламских земаља. Подлога за оно што се дешавало у овом веку, створена је крајем прошлог века.

 

СТРАШАН ПЕЧАТ ТЕРОРИЗМА У БиХ... Уништена полицијска станица у Бугојну

- Подсетимо се само кључних ствари. Прво су крајем рата побијени неки виђенији људи у Завидовићима, међу којима и новинар Јадранко Божановић и полицајац Горан Келер. Онда је пукла ауто-бомба у Мостару, па је Муамер Топаловић побио породицу Анђелић у Коњицу. За то време планери напада у светским метрополама су се повукли из БиХ где су имали сигурно уточиште и припреме наставили на другим локацијама. Када су они ударили на Њујорк, Мадрид и Лондон, вехабијски покрет је почео да јача, а сада се осилио до те мере да су почели да нападају америчку амбасаду. Једноставно, сада се осећају толико јакима да нападају и најчуваније мете - закључује Галијашевић.


Тајна Горње Маоче

Највећа вехабијска заједница смештена је у Горњој Маочи, селу у Тузланском кантону, недалеко од Брчког, чији становници већ годинама не поштују законе државе БиХ. Вођа ове групе је радикални проповедач Нусрет Имамовић, познат по својим бројним предавањима о потреби враћања чистом исламу. Почетком 2010. године изгледало је као да су власти БиХ одлучиле да ставе под контролу овај простор, па је изведена акција "Свјетлост" у којој је учествовало чак 600 полицајаца. Имамовић и још седам људи тада је ухапшено, али брзо су пуштени, а против њих није покренут никакав поступак.

 

Стравично - Списак злодела терориста повезаних са БиХ
Срушили куле у Њујорку, растурили метро у Лондону!

Списак терористичких акција у свету у којима су учествовали држављани БиХ је дугачак и смртоносан. Напад на Светски трговачки центар у Њујорку 11. септембра 2001. године покренуо је праву лавину, а у тој крвавој акцији Ал-каиде, учествовало је пет терориста који су имали босански пасош.

Идејни организатор удара био је Халид Шеик Мухамед, човек који је учествовао у рату у БиХ и добио држављанство под именом Ел Халид Мухамед. Тренутно је у Гвантанаму. Другооптужени у овом случају Ремзи бин ал Сибих такође је добио држављанство БиХ и то под именом Ремзи Јусеф. Кључни оперативац у нападу, Мухамед Ата, погинуо је у једном од авиона, а добио је пасош БиХ под именом Мохамед ел Сајед. Два пилота која су погинула у нападу на Њујорк, Халид ал Михдар и Наваф ал Хазми такође су поседовали држављанство БиХ. Погинуло је 3.000 људи.

У марту 2004. године нападнута је железничка станица у Мадриду, а погинуло је близу 200 људи. Један од осуђених за ово недело је и Јамал Зоугам, који је учествовао у рату у БиХ под именом Ел Идриси Мухамед Џамал. Имао је бх. пасош. Постоје индиције да је мозак ове операције био бивши командант Одреда "Ел Муџахедин" Абу ел Мали, који је држављанство БиХ добио под именом Халид Ибн Абдулах.

Следеће године, у јулу месецу, Ал-каида је напала метро у Лондону. Смртно је страдало 56 људи и сва четворица бомбаша-самоубица. Овај напад је изведен уз директан верски налог Абу Хамзе ал Масрија, имама лондонске џамије Финсбери парк, који је постао познат по пропагирању расне нетрпељивости. Он тренутно служи седмогодишњу казну затвора у Великој Британији. Учествовао је у рату у БиХ, а остао је упамћен по томе што је обучавао муџахединске јединице у једној основној школи у Јабланици код Тешња, заједно са Бабаром Ахмедом, човеком који је већ осам година у затвору у Великој Британији, а чије изручење тражи САД, због вођења интернет странице која је достављала податке Талибанима.

У Солт Лејк Ситију, 2007. године, масакр у центру града направио је Сулејман Таловић. У обрачуну са полицијом је убијен. Његово тело пребачено је у БиХ где је и сахрањен. Средином ове године, суд у Њујорку осудио је Адиса Медуњанина због планирања терористичке акције у метроу у том граду. Медуњанин је осуђен на доживотну робију.

 

Крвави трагови - Пресуде терористима у БиХ
Хандала у бекству, Рустемпашићева група осујећена

Недавном пресудом Суда БиХ, Мевлид Јашаревић постао је рекордер по дужини изречене казне за тероризам. Осим овог, од 1997. године до данас, пет случајева привукло је посебну велику пажњу домаће и међународне јавности.

Први терористички напад у послератној БиХ догодио се 18. септембра 1997. године у Мостару где је у Сплитској улици експлодирала ауто-бомба. Једна особа је погинула, више је повређено, а оштећено је више од 150 станова и 120 аутомобила. Све је осмислио и извео Ахмед Зухаир Хандала. Добио је казну затвора од 10 година. Службено је још у бекству. Његови саучесници Али Ахмед али Хамад и Небил али Хил, звани Абу Јемен, добили су осам, односно пет година затвора.

За тероризам су 2007. године осуђени Мирсад Бекташевић на осам година и четири месеца, Абдулкадир Цесур на шест и по и Бајро Икановић на четири године затвора. Бекташевић, кодног имена Максимус, шведски је држављанин, а Абдулкадир Цесур је Турчин из Данске. У БиХ су допутовали 2005. године с намером да овде или у некој другој европској земљи изврше терористички чин. Током истраге пронађено је и заплењено 20 килограма експлозива, самоубилачки појасеви, екстремистички документи, тестамент, видео записи и дечја играчка са сатом. У истрагу је био укључен и ФБИ.

Крајем јуна 2010. године Харис Чаушевић звани Окс дигао је у ваздух полицијску станицу у Бугојну. У том терористичком нападу погинуо је полицајац Тарик Љубушкић. Шест особа је повређено. Напад је, осим Чаушевића, организовао и Аднан Харачић који је признао кривицу. Он је сада сведок сарадник против Чаушевића и Насера Палисламовића, којима је судски поступак у току.

У Зеници је у априлу 2011. године у ваздух одлетео аутомобил посланика ХДЗ-а БиХ у Скупштини ЗД кантона Пере Мамића. После доста полемика о томе да ли је у питању терористички чин, Суд БиХ је, ипак за тероризам, осудио Зијада Дервишевића на осам, Амела Сефера на седам и Сашу Бонића на шест година затвора због терористичког напада.

За тероризам је крив и правоснажно осуђен на казну затвора од четири и по године Ријад Рустемпашић, а чланови његове групе Абдулах Ханџић и Едис Велић добили су по три године и четири месеца. Утврђено је да су планирали терористички напад који никад нису спровели у дело. Потврдио је то у истрази пронађени арсенал наоружања и, како је рекао Мирсад Стрика, председавајући судског већа, књиге, верски прогласи неколико екстремиста међу којима је и шејх Абу Хамза ал Масри, те снимци тестамената бомбаша самоубица, али и пресретнути разговори. Све је то, према речима Стрике, потврдило њихове намере. Истрагом је утврђено да су мете требале бити хрватска насеља, припадници ЕУФОР-а и базе Оружаних снага БиХ.

 

Жарко Марковић


http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/29752/Vehabije+razvijaju++teroristi%C4%8Dku+mre%C5%BEu.html

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< децембар 2012 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 25 26 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску