• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти Муџахедини Сипа ухапсила петорицу вехабија због тероризма
Сипа ухапсила петорицу вехабија због тероризма Штампа Ел. пошта
Написао РТРС / Срна   
среда, 10 октобар 2012 20:29

16:08 | 10/10/2012 | РТРС

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су данас петорицу припадника вехабијског покрета: Хусенина Боснића, односно Билала Боснића, Русмира Кариспахића односно Хајрулаха Хатаба, Едина Зукића и Рефика Таловића.

Припадници СИПА-е, заједно са Обавјештајно безбједносном агенцијом и Оперативном групом за борбу против тероризма, данас су лишили слободе пет особа које се доводи у везу са тероризмом.

С циљем прикупљања материјалних доказа који се могу довести у везу са наведеним кривичним дјелом, данас су на подручју Сарајева, Завидовића, Живиница, Бановића, Горње Маоче и Бужима извршени и претреси осам станова и других објеката које су користили ухапшени.

Они ће након саслушања у просторијама СИПА-е, уз извјештај о постојању основа сумње да су почилили кривично дјело тероризам бити предати на даљње поступање Тужилаштву БиХ.

Хапшења су извршена по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, а сходно обавезама проистеклим из Стратегије за превенцију и спречавање тероризма у БиХ, наводи Сипа.

 

Међу ухапшеним припадницима је и Билал Боснић, преноси федерални медији који подсјећају на дјеловање Боснића као "једног је од истакнутијих вехабија, који је прије рата свирао хармонику по емигрантским кафанама западне Европе, а његово садашње дјеловање се везује за одржавање контаката са "централом у Бечу", одакле долази највећи утицај на вехабије у БиХ. Билал има четири жене и десеторо дјеце (можда и више)... На интернету је недавно писао о томе да је путовао у Италију, Словенију, Аустрију, Њјемачку, Луксембург, Холандију.

 

Галијашевић: Нису ухапшене вехабијске вође

 

У данашњој акцији Сипе на подручју четири кантона у ФБиХ ухапшени су људи иза којих стоје конкретни оперативни подаци о подстицању на тероризам, али нису ухапшене вође вехабијског покрета у БиХ, изјавио је члан експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Он каже да је ова широка акција вјероватно и одговор на дешавања у вези са нападом на Аднана Чаушевића, свједока Тужилаштва БиХ у процесу против Ријада Рустемпашића пред Судом БиХ, поготово јер су у цијелој Европи евидентни безбједносни притисци на вехабијски покрет. Галијашевић наглашава да побједа СДА на локалним изборима у ФБиХ представља "вјетар у леђа" вехабијском покрету.

Према његовим ријечима, недостатак ове акције је што нису ухапшени кључни људи покрета, међу којима су "емир од Босне" хафиз Мухамед Порча, који се стално креће од Аустрије до БиХ, затим "емир свих муџахедина" у БиХ Имад ел Миср, те "емир енсарија вањских муџахедина" Ејман Авад, који је био директно умијешан у ратне злочине јединице "Ел Муџахид".

- Нису ухапшени ни Нусрет Имамовић, као ни мудерис џамије краља Фахда у Сарајеву Незим Халиловић и Сафет Дургути из Травника - рекао је Галијашевић.

Он је додао да је за Сипу и остале безбједносне агенције увијек постојало довољно разлога да хапсе припаднике тог покрета, барем истакнутије.

 

Трифуновић: Ухапшени глорификовали џихад

 

Експерт за борбу против тероризма Дарко Трифуновић сматра да су лица која је Сипа данас ухапсила била умијешана у широко разгранату мрежу која постоји на територији БиХ и која је путем Интернета и других средстава информисања позивала на насиље, те глорификовала ратни џихад. Он сматра да је до хапшења пет лица осумњичених за тероризам "дошло у посљедњој фази, када су припадници те групе већ били спремни на извршење терористичког напада".

Трифуновић је рекао да они бораве већ дуже вријеме у Федерацији БиХ гдје су направили терористичку мрежу.

"Они отворено шире вјерску, расну и другу нетрпељивост, али то раде и њихови лидери, тако да очекујем да ће једнога дана бити ухапшен и Бакир Изетбеговић", нагласио је Трифуновић, члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала, и професор на Факултету за безбједност у Београду.

 

 

В.Д.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=71670

 

 

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2012 >
н п у с ч п с
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Помоћ за Републику Српску