• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Маркале“ Живи, а сахрањени у Поточарима
Живи, а сахрањени у Поточарима Штампа Ел. пошта
Написао Фокус   
понедељак, 07 новембар 2011 20:05

Аутор: Добрила Мајсторовић  
недјеља, 06 новембар 2011 20:01


Наводно гранатирање сарајевске пијаце Маркале у фебруару 1994. године, које је експресно приписано Војсци Републике Српске, класична је подвала дијела бошњачког ратног руководства, које није презало ни пред тим да жртвује сопствени народ зарад само њима знаних циљева.

Ово је у интервјуу "Фокусу" рекао правни савјетник првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, угледни београдски адвокат Горан Петронијевић, откривши да је тим одбране, дугогодишњим стрпљивим истраживањем дошао до егзактних података о томе да је експлозија на Маркалама - намјештена! Он наводи да су Маркале је класичан терористички акт самоповређивања, који је режиран у дијелу бошњачког руководства, чији је задатак био стварање лажне слике о Бошњацима, као жртвама и Србима као агресорима. Зато и не чуде бројне манипулације бројем жртава у Сребреници, која је, сама по себи, веома интересантна тема, чије ће отварање промијенити много тога.

- Поред силних експертиза и налаза домаћих и страних вештака, извештаја и изјава тадашњих високопозиционираних западних политичара и службеника Уједињених нација, дошли смо до живих сведока, који су нам потврдили да су се тог кобног дана нашли на Маркалама, али по задатку - појаснио је Петронијевић.

 


ФОКУС: По задатку?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Да, дошли смо до људи који су признали да су они заиста ти рањеници са фотографија, али да су рањени неколико дана раније, на неким другим локацијама, па су по наређењу, пребачени на Маркале, како би изгледало да су баш тог дана задобили тешке повреде од гранате, која је, наводно, долетела са српске стране.

ФОКУС: Хоће ли ти људи да свједоче у Хагу?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Знате како је, код већине њих још је присутан страх за сопствени живот и егзистенцију. Али, видећемо како ће се ствари одвијати, све је могуће у овој причи.

ФОКУС: Током петомјесечног рада на случају "Сребреница", дошли сте до одређених, занимљивих података о броју тамошњих жртава. О чему се, конкретно ради?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Број страдалих у Сребреници је манипулација, ноторна лаж. У свим борбама око Сребренице страдало их је готово два и по пута мање, него што се упорно тврди за тих неколико јулских дана 1995. године. Открићу вам још и то да имамо стотине људи који су живи, а уредно су евидентирани као жртве 1995. године. Имамо сведоке, људе чија су имена на том списку, чије породице примају 500 марака, на име шехидске пензије. Све ће то тек да изађе на видело. Сам Караџић је рекао да историја несрећних догађања у БиХ неће бити иста после суђења њему и генералу Младићу.

ФОКУС: Маркале су ових дана поново у жижи јавности, захваљујући бившем специјалном изасланику генералног секретара УН Јасушија Акашија, који је поновио да се ни до данас не зна поуздано шта се, у ствари, десило на сарајевској пијаци. Хоће ли се икада сазнати?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Након експолозије на Маркалама, извршена је експертиза о стране комисије, коју је Јасуши Акаши, као високи представник Уједињених нација за Балкан формирао и тај извештај је у првом тренутку говорио да је граната дошла са муслиманске стране, односно била је искључена могућност да је граната дошла са српске стране, што је онда говорило да се ради о одређеној подметачини. Један француски новинар је о томе говорио и направио целу емисију, после чега је против њега покренут судски поступак, који је две године касније окончан у његову корист, што значи он је доказао да има довољно аргумената. У емисији је изнео тезу да Срби нису гранатрали Маркале. Имамо ми ту још много њих, који су од самог почетка изражавали сумњу у званичну верзију догађаја, попут генерала Мајкла Роуза и неколицине других официра. Имамо ту и делове дневника француског председника Франсоа Митерана, који је записао следеће: "Јуче сам разговарао с Бутросом Галијем и он ми је потвдио да експлозија на Маркалама представља муслиманску провокацију." То су озбиљни извори, није то само новинарска прича или прича с улице, говоркање људи који необјективно гледају на стари, већ, рекао бих, веома озбиљна сумња да се тај случај мора наново размотрити.

ФОКУС: Значи, случај је већ добро пољуљан?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Тек ће се то пољуљати када одбрана буде износила своје доказе, а ми их помно спремамо. Ја се тренутно бавим Сребреницом, задњих пет месеци сам на терену. Други правац деловања су материјални докази. До сада смо, захваљујући Судском већу, добили драгоцен материјал, од Хашког трибунала, а реч је о првим чињеницама, подацима и налазима, извештајима полиције Кантона Сарајева, о снајперском дјеловању или гранатирању, на основу којих су касније експерти Тужилаштва износили своје мишљење и налазе. Ако ви сад добијете те налазе и анализирате их и изађете на лице места и упоредите те податке, видећете да искривљавање иде у више правца, једноставно масовно се лаже у тим извештајима. До тога да се помера место одакле је неко погођен снајпером, по 100 метара да би могао да се доведе су везу са српским положајем, мењане су чак и стране света.

ФОКУС: Искрено, вјерујете ли да ће Хашки трибунал допустити да се свијету покаже права слика о дешавањима у Сарајеву?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Тужилаштво ће бити у великом проблему. Суд као суд, ако је објективан, мора да одобри и допусти да докажемо шта се догодило. С наше стране, ми то хоћемо ради истине, која је потребна свима на овом простору. Морамо да покажемо чим се све служило у протеклом рату, да је бошњачко руководсто било спремно да лажима и подметачинама, жртвовањем сопственог народа, освоји политичке поене. Нама је, у ствари, најважније да докажемо да то нису урадили Срби.


Д. МАЈСТОРОВИЋ


Експерти за подметање


ФОКУС: Шта је све написано у наводним експертским извјештајима с лица мјеста?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Кад је у питању гранатирање Маркала, учињен је невиђен напор неколицине наводних експерата, предвођених балистичарем Берком Зечевићем и њему сличнима, који су фалсификовали све и свашта, чак и дужину стабилизатора. Све је рађено како би се Срби окривили. Када им укажемо на одређене нелогичности, онда се тај исти Зечевић трзне да нам држи лекцију и говори како не можемо да умањујемо ефекат једне такве мине. Питам вас како је могуће да мина такве јачине долети са српских положаја и да при томе не уништи ни стакла на оближњим зградама, ни боце на пијачним тезгама, чак ни тенде на пијаци, али се стабилизатор забије скоро 20 центиметара у земљу? Ко ту кога обмањује и лаже?

Умрли прије гранате


ФОКУС: Кажете да сте разговарали с људима који су тврдили да су донесени на Маркале. Колико су тачне тврдње да су неколико минута прије експлозије на пијацу довезени лешеви, чак и пластичне лутке?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Има она чувена фотографија, на којој је приказан леш, где коме је рука укочена. Одговорно тврдим да нема шансе да пар минута након догађаја леш буде укочен. Неко је тог несрећника донео мртвог. Постоји још хиљаду нелогичности, а ми смо их дефинисали укупно 12, оних најкрупнијих. Озбиљном логичком анализом довео сам у сумњу чак и да је граната уопште и долетела, јер је на лицу места пронађено велико глетло и кључ за цеви, тако да оправдано сумњам да је теретн припремљен пре експлозије, да је репни део гранате укопан и затрпан шљунком и после пронађен. У прилог моје претпоставке иде и то да је стабилизатор укопан у асфалт. Први извештаји о броју мртвих наводе податак да је 41 леш идентификован, а седам није. На снимку се приказује њих 39. Где је још девет лешева, што њих нису приказали. У првим списковима људи који су рањени је 179, а у другим 142 људи. Свим и свачим се манипулисало.

Први извјештај нетрагом нестао


ФОКУС: Годинама се већ говорка и о томе да је тај фамозни први извјештај о Маркалама, буквално нестао, да је склоњен. Јесте ли дошли до каквих сазнања о томе?

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Постоје озбиљне сумње да је тадашњи генерални секретар УН Бутрос Гали или неко од његових сарадника, под нечијим притиском, тај извештај склонио. Тачније, дошли смо до сведочења једног високог официра који је упетљан у цели случај, који нам је буквално потврдио да је Бутрос Гали склонио тај документ, јер је проценио да је његов садржај "запаљив". Ако је нешто запаљиво, а не знамо шта у њему пише, ако се каже да то је муслиманска провокација, која терети српску страну, значи да је тај први извештај био такве садржине да је теретио Бошњаке за тај догађај. То су логичне ствари, које се повезују и формални извори стоје иза тога. Ми се и поред тога нисмо ослонили на то, наш главни ослонац је експертски рад и наши експети који су на терену радили и који ће припремити свој налаз у вријеме када одбрана буде износила случај Сарајева.

 

 

http://www.fokus.ba/nov/index.php?option=com_content&view=article&id=21341:ivi-a-sahranjeni-u-potoarima-&catid=18:u-fokusu&Itemid=153

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< новембар 2011 >
н п у с ч п с
    1 2 3 4 5
6 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Помоћ за Републику Српску