• Decrease font size
  • Reset font size to default
  • Increase font size
Почетна страна Акценти „Маркале“ Сарајево бесно на Акашија
Сарајево бесно на Акашија Штампа Ел. пошта
Написао Вечерње новости   
среда, 26 октобар 2011 00:00

М. ФИЛИПОВИЋ | 24. октобар 2011. 14:18 > 20:46 |

У Сарајеву не престају реаговања на изјаву некадашњег специјалног изасланика УН за Југославију Јасушија Акашија да је злочин на пијаци Маркале “нејасан случај”


БАЊАЛУКА - У Сарајеву не престају реаговања на изјаву некадашњег специјалног изасланика УН за Југославију Јасушија Акашија да је злочин на пијаци Маркале у Сарајеву 1995. “нејасан случај”, јер је граната од које су страдали грађани могла да дође са обе зараћене стране.

 


Бошњачки политичари и јавност не бирају речи, па је Акаши “мртвозорник истине” и “Караџићев и Милошевићев друг”, који је “директно одговоран за убиства сарајевске деце”.

- Формирао сам одбор од пет чланова, великих стручњака из пет земаља. Закључак одбора, на основу прикупљених података, гласи да је граната могла да дође са стране Срба, али и са стране војске владе у Сарајеву. Дакле, ствар је нејасна - рекао је Акаши пре неколико дана у Милочеру.

Бошњаци оптужују Акашија да се ставља на страну српских злочина.

- Он наставља континуитет деловања неуког и неупућеног човека који је током рата био у БиХ. Пропао је у УН и само на лажи може опстати. Случај Маркала проблематизовали су многи злочинци у Хагу. Негове изјаве не треба да нас узбуђују - казао је сарајевској штампи Берко Зечевић, вишеструки хашки сведок и балистичар злочина на Маркалама.

У Сарајеву “виде” и да Акашијева скандалозна изјава долази у време када “злочинац Радован Караџић у Хагу настоји оборити оптужбе за злочине почињене за време опсаде Сарајева”.


Караџић је Акашија затражио за сведока одбране, а исто ће, како се најављује, урадити и “крвник Ратко Младић”.

Бошњацима је засметало и то што је Акаши у Милочеру коментарисао и масовне злочине у Сребреници, које је окарактерисао као “трагични догађај”, изражавајући “дубоко жаљење што УН нису имале капацитет да спрече трагедију”.

- Не само да УН нису спречиле трагедију Сребреничана, него су је директно одредиле! Колико су одговорни босански Срби и њихови ментори из Србије, толико је и Акаши одговоран за зверска убиства наше деце - реакција је Хатиџе Мехмедовић, председнице удружења “Сребреничке мајке”.

КРИВИЦА ЗАПАДА


Бошњачке невладине организације поручују да ће Акаши бити стављен и на сребренички “стуб срама” у Меморијалном центру Поточари. Пројекат треба да подсећа на кривицу западних политичара и војске за геноцид у Сребреници. Споменик ће чинити светлећа бела слова У и Н, висока осам метара, “сачињена од 16.744 ципеле (са 8.372 жртве) пронађене у масовним гробницама”.

 

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:350497-Sarajevo-besno-na-Akasija

 

 

 

Прочитајте

Радован Караџић

Архива

< октобар 2011 >
н п у с ч п с
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 27 28 29
30 31          

Помоћ за Републику Српску